Póréhagymás, sült zöldséges lazacleves
Ez a leves a finn lazacleves alapjaira épül, de annak egy továbbgondolt, újszerű változata.
Hozzávalók:
- egy fej vöröshagyma
- kb fél szár póréhagyma
- egy zacskó fagyasztott zöldség keverék
- 8 szem szegfűbors
- 3 babérlevél
- 2 db halleves kocka
- kb 40 dkg lazac filé
- só és bors, kapor
- víz
- tejszín
Elsőként a hagymát dinszteljük meg, majd a hagymás alapba belmorzsoljuk a halleves kockákat, beleszórjuk a fűszereket, felöntjük vízzel, amit fel is forralunk. A póréhagyma kb felét felkarikázzuk, majd ezek is mennek a leves alapjába. Egy másik serpenyőben a fagyasztott zöldségeket kiolvasztjuk, majd egy kicsit le is pirítjuk.
A lazac filéről levágjuk a bőrt, majd a filé mindkét oldalát egy kicsit lepirítjuk. Ha ezzel megvagyunk, akkor kb azonos méretű kockákat vágunk.
A levesünk alapjába beleszórjuk a lepirított zöldségeket, egy kicsit később pedig a lazac kockákat is. Kaporral, sóval és borssal még ízesítjük a levest, majd a végén tejszínnel krémes, selymesebb levest hozunk létre.
Ez pedig a végeredmény: