Home office kajákHúsételekKedvenceim

Hagymás bab – avagy Bud Spencer kedvencét készítettem el

Persze ez egy nem valós étel, mert mint tudjuk, Bud Spencer is csak egy filmszerep – de azért annak, aki a 70-80-as években volt fiúgyermek, annak egy Bud Spencer – Terence Hill figura jóízű hagymás bab evése visszahozza egy kicsit a fiatalságot.

Hozzávalók:

  • egy darab császárszalonna
  • 3-4 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 doboz hámozott paradicsom konzerv
  • szárított bazsalikom, őrölt kömény, szárított fokhagyma, szárított oregánó, só és bors
  • 2 doboz bab
  • sör és/vagy víz

Elsőként a császárszalonnát felcsíkozzuk, majd egy nagyobb serpenyőben a csíkokat elő is sütjük. Nem kell szénné sütni, a lényeg a finom roppanósság legyen, maradjon azért rajta húsos rész is. A megsütött szalonna csíkokat kihalásszuk, majd a megmaradó zsiradékon a felkarikázott vöröshagyma kétharmadát megdinszteljük.

Ha már szépen bebarnult a hagyma, akkor érkezhet a a doboznyi paradicsom, a megtört fokhagyma és a fűszerek. Amikor a paradicsom már egy kicsit kezd besűrűsödni, akkor sört – vagy vizet – öntögetünk a mártásba, majd hagyjuk, hogy az ízek profin összeérjenek.

Amikor már úgy érezzük, hogy nagyon egyben van a cucc, akkor a felkarikázott vöröshagyma maradékát, a szalonnát és a két doboznyi babot is beleöntjük a mártásba – majd hagyjuk, hogy a kaja így összeálljon. Mivel a bab alapesetben már ilyenkor puha, így sokat nem kell várni – pár perc rotyogtatás után már tálalhatunk is.