Húsételek

Parmezános szűzpecsenye

Igazándiból zöldfűszeres szűzpecsenye volt a fejemben, de aztán rá kellett jönnöm, hogy a mínusz 10 fokban a teraszunkon már csak szénné fagyott kakukkfű van, a konyhában pedig csak szárított fűszerek lettek volna – így a kobakom újratervezett.

Első lépés: a húsok lehártyázása. Én alapból négy szűzpecsenyével dolgoztam, de igaziból csak kettő készült el parmezánosan, a másik kettő félúton ment a fagyasztóba – azok jók lesznek majd egy másik ebéd menüre. Szóval a húsokat lehártyáztam, kicsit meg is formáztam őket.

Második lépés: alapos sózás, borsozás.

Harmadik lépés: kérgesítés. Egy nagyobb méretű serpenyőt alaposan felmelegítünk, majd vékony olajon a szűzpecsenyéket elősütjük. Alaposak legyünk, minden oldal kapjon egy szép aranybarna kérget – ehhez pedig egy konyhai csipesz a legjobb segítség. Villával nem szurkáljuk, mert akkor kifolyik a nedvesség, és kiszárad a hús.

Negyedik lépés: 5 perc pihentetés a konyhai pulton.

Ötödik lépés: az előző serpenyőt két darab szűzzel betoljuk a 180 C-os sütőbe, majd 10-12 percig sütjük őket odabenn. (Fél időben fordítunk a húsokon)

Hatodik lépés: 5 perc pihentetés.

Hetedik lépés: ismét jöhet a serpenyő, amiben kevéske vajat olvasztunk, majd dobunk bele fokhagymát és kakukkfű ágakat. A két szűzpecsenyét ebben a vajas, fűszeres, aromatizált közegben ismét sütögetjük, de úgy, hogy közben a vajas oldattal locsolgatjuk is őket. Ez a művelet csupán 1-2 perc – de fontos az ízvilág szempontjából.

Nyolcadik lépés: az elkészült és forró pecsenyéket vékonyan megkenjük mustárral, majd vastagon megszórjuk őket reszelt parmezánnal.

Kilencedik lépés: 5 percig pihentetjük a sertésszüzeket – közben a serpenyőben készre sütjük a zöldségeket.

Tizedik lépés: tálalunk, és élvezzük az ízeket. A felvágott sertésszüzek vajpuhák, a színük kissé rózsaszines – de ilyennek kell lenni. Az íz szerintem fantasztikus, úgyhogy érdemes kipróbálni.