Pho leves kacsamellből, shimejii és shiitake gombákból
A hétvégén ismét vendégeink voltak, de most nem barátok, hanem Tomi fiam és Karina érkeztek hozzánk, akiknek illett valami különleges és tartalmas ebédet kreálni – így esett a pho-ra a választásom. Mivel már sokszor készítettem ilyen levest, így most is variáltam egy kicsit – ez pedig a pirított shimejii és a shiitake gomba levesbe csempészése volt.
Hozzávalók:
- 1 db kacsamell
- 2 fej vöröshagyma
- 3 szál újhagyma
- 3 szál szárzeller
- 1 l alaplé
- 1 kisebb gumó gyömbér
- 5 db tojás
- 15 dkg shimejii
- 2 db szárított shiitake
- 5-6 babérlevél
- 5-6 kisebb darab fahéj
- 4 csillagánizs
- 8-10 szegfűszeg
- 1/2 ek római kömény
- friss koriander levél
- búzacsíra
- rizstészta
- halszósz
- só és bors, chili
Első fázisként a gyömbért megpucoljuk, majd vékony szeletkékre, esetleg csíkokra vágjuk. A hagymákat szintén megpucoljuk, majd nyolc darabra vágjuk őket, aztán egy leveses lábasban kevéske olajon lepirítjuk a gyömbérekkel együtt. Hagyjuk, hogy egészen lesüljenek, akár a feketedésig is el lehet menni. Én ilyenkor a római köményt is a hagymás, gyömbéres alapra szórom – ugyanis a római köménynem is jót tud tenni egy kis lepirítás.
Míg a levesünk alapja elkészül, addig egy serpenyőben elősütjük a kacsamellet, amit egy kicsit be is irdalunk. Kvázi úgy sütjük elő, mint amikor rozé kacsamellet készítünk.
A fűszereket és az alaplevet a lábasba szórjuk/öntjük, de ilyenkor lehet sózni, borsozni bátran. Amikor már kezd rotyogni a levesünk alapja, akkor az elősütött kacsmellet is beletehetjük a lébe – és közepes lángon hagyjuk, hogy az ízek szépen összefőjenek.
A serpenyőben, amiben a kacsamell sült, abban a shimenjii gombákat finoman előpirítjuk, de nem kell őket szétsütni, csak az a fontos, hogy egy kis pörzsréteget kapjanak a gombák. A shiitake gomba nekem szárított formában volt, amiket éles késsel feldaraboltam.
Amikor már úgy éreztem, hogy a leves kezd igazi pho ízeket produkálni, akkor kiemeltem a mellett – és egy deszkán vékony csíkokra vágtam őkelmét. Egy levesszűrővel kiemeltem az összes szétfőtt zöldséget és fűszert a levesből – vagyis kész lett a pho alapja.
Végső fázisként a kacsamell csíkok, az újhagyma karikák, a szárzeller csíkok, a búza csírák is mehettek a levesbe – majd jöhetett a kétféle gomba is, vagyis szépen összefőzöm az összes összetevőt. Azért, hogy az íz még brutálisabb legyen, még halszósz is menjen a levesbe, de itt az idő egy kis chilinek vagy valami erősnek is…
Míg a levesben az ízek összeérnek, addig tojásokat keményre főzünk egy kis lábaskában, amiket aztán négyrét vágunk fel.
Tálaláskor rizstésztát forrázunk le, majd friss korianderrel és újhagyma karikákkal is gazdagítjuk a tányér tartalmát – ami már így is teli van ízekkel és színekkel.