KedvenceimLevesek

Pho leves kacsamellből, shimejii és shiitake gombákból

A hétvégén ismét vendégeink voltak, de most nem barátok, hanem Tomi fiam és Karina érkeztek hozzánk, akiknek illett valami különleges és tartalmas ebédet kreálni – így esett a pho-ra a választásom. Mivel már sokszor készítettem ilyen levest, így most is variáltam egy kicsit – ez pedig a pirított shimejii és a shiitake gomba levesbe csempészése volt.

Hozzávalók:

  • 1 db kacsamell
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 szál újhagyma
  • 3 szál szárzeller
  • 1 l alaplé
  • 1 kisebb gumó gyömbér
  • 5 db tojás
  • 15 dkg shimejii
  • 2 db szárított shiitake
  • 5-6 babérlevél
  • 5-6 kisebb darab fahéj
  • 4 csillagánizs
  • 8-10 szegfűszeg
  • 1/2 ek római kömény
  • friss koriander levél
  • búzacsíra
  • rizstészta
  • halszósz
  • só és bors, chili

Első fázisként a gyömbért megpucoljuk, majd vékony szeletkékre, esetleg csíkokra vágjuk. A hagymákat szintén megpucoljuk, majd nyolc darabra vágjuk őket, aztán egy leveses lábasban kevéske olajon lepirítjuk a gyömbérekkel együtt. Hagyjuk, hogy egészen lesüljenek, akár a feketedésig is el lehet menni. Én ilyenkor a római köményt is a hagymás, gyömbéres alapra szórom – ugyanis a római köménynem is jót tud tenni egy kis lepirítás.

Míg a levesünk alapja elkészül, addig egy serpenyőben elősütjük a kacsamellet, amit egy kicsit be is irdalunk. Kvázi úgy sütjük elő, mint amikor rozé kacsamellet készítünk.

A fűszereket és az alaplevet a lábasba szórjuk/öntjük, de ilyenkor lehet sózni, borsozni bátran. Amikor már kezd rotyogni a levesünk alapja, akkor az elősütött kacsmellet is beletehetjük a lébe – és közepes lángon hagyjuk, hogy az ízek szépen összefőjenek.

A serpenyőben, amiben a kacsamell sült, abban a shimenjii gombákat finoman előpirítjuk, de nem kell őket szétsütni, csak az a fontos, hogy egy kis pörzsréteget kapjanak a gombák. A shiitake gomba nekem szárított formában volt, amiket éles késsel feldaraboltam.

Amikor már úgy éreztem, hogy a leves kezd igazi pho ízeket produkálni, akkor kiemeltem a mellett – és egy deszkán vékony csíkokra vágtam őkelmét. Egy levesszűrővel kiemeltem az összes szétfőtt zöldséget és fűszert a levesből – vagyis kész lett a pho alapja.

Végső fázisként a kacsamell csíkok, az újhagyma karikák, a szárzeller csíkok, a búza csírák is mehettek a levesbe – majd jöhetett a kétféle gomba is, vagyis szépen összefőzöm az összes összetevőt. Azért, hogy az íz még brutálisabb legyen, még halszósz is menjen a levesbe, de itt az idő egy kis chilinek vagy valami erősnek is…

Míg a levesben az ízek összeérnek, addig tojásokat keményre főzünk egy kis lábaskában, amiket aztán négyrét vágunk fel.

Tálaláskor rizstésztát forrázunk le, majd friss korianderrel és újhagyma karikákkal is gazdagítjuk a tányér tartalmát – ami már így is teli van ízekkel és színekkel.