Levesek

Itt van az ősz – sütőtökre fel! – avagy Sütőtök krémleves gyömbérrel, kakukkfűvel és pirított fenyőmagokkal

Szeretem az őszt, mert a nyári dög meleg után itt tud maradni egy gyönyörű, simogató napsütéses időjárás – már ha nem esős és szeles őszt fogunk ki. Ha ősz, akkor nálunk beindul a sűrű és tartalmas levesek időszaka, amire a legjobb kezdés a sütőtök krémleves. És ha ilyen levesről beszélünk, akkor nem az édes verzióról van szó, hanem sós, zöldfűszerekkel tunningolt verzióról beszélhetünk – mert ha nem így lenne, akkor a párom ki is tenné a szűrömet otthonról.

Hozzávalók:

  • 1 db sütőtök
  • 2-3 fej burgonya
  • 2 fej hagyma
  • 1/2 l alaplé
  • víz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6-8 ág kakukkfű
  • friss gyömbér
  • só és bors
  • fenyőmagok

Első lépésként egy éles késsel feldaraboljuk a tököt, majd meghámozzuk és fel is kockázzuk őkelmét. A sütőnket beindítjuk – én 200 C-os, légkeverést választottam – majd egy sütőpapírral bélelt tepsin aranybarnára sütjük az összes kockát.

A hagymát, fokhagymát feldarabolom, majd kevéske olajon vagy vajon megdinsztelem őket. Amikor már jó az állag, akkor a felkockázott burgonyákat és a fagyasztott alaplevet beledobom a lábasba. Közben a sütőtökök el is készültek – gyönyörűen megsültek, szuper az illat a konyhában. Nos a kockákat is beledobjuk a levesünk alapjába, öntünk még hozzá vizet – és jöhetnek a fűszerek.

A kakukkfű nálunk a teraszon terem, behozzuk és a levélkéket aprólékosan lehúzzuk a szárakról. Mozsárban apróra zúzzuk, majd só és bors társaságában mehetnek a levesbe. Mi is hiányzik még? A gyömbér. Egy kisebb gumót meghámozok, majd apró lukú reszelőn szintén a lébe reszelem a gyömbért. Hagyom, hogy az ízek szépen összeérjenek, a fűszerek átjárják a levesünket – majd egy botmixerrel krémes, lágy levessé változtatjuk a kombónkat.

Egy serpenyőben fenyőmagokat pirítok, és már ehetünk is. A teraszon tényleg simogatóan süt a nap, a leves illatosan gőzölög – mi pedig élvezzük a fűszeres, különleges ízvilágot, ezt a nagyszerű leveskét.