Húsételek

Kurkumás, korianderes lencsefőzelék pirított grillkolbászokkal

Egyre jobba szeretem a lencsét – és most megint kedvem volt valamit főzni ebből a nagyszerű alapanyagból. Először levesre gondoltam, majd jött a főzelék ötlet. Magyaros vagy egzotikus legyen, vagy esetleg indiai dhal? Nos egyik sem, hagytam magam az ösztöneim után menni – vagyis kidobáltam néhány alapanyagot a pultra, majd elkezdtem a főzést.

Ez lett belőle…

Hozzávalók:

  • 30-40 dkg lencse
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 szál répa
  • 2 kisebb burgonya
  • 2 ek római kömény
  • 1 ek őrölt gyömbér
  • 1 ek kurkuma
  • 1/2 ek fehér bors
  • 2 ek szárított vagy friss koriander
  • 3-4 babérlevél
  • kb 1 dl paradicsom püré
  • 2-3 szál grillkolbász
  • só és bors, esetleg chili ízlés szerint

Image00004

A lencsét beáztatjuk, majd néhány órán át hagyjuk a víz alatt állni – nálam ez egy egész estére sikeredett, de elég 2-3 óra is. A zöldségeket megpucoljuk, megtisztítjuk, majd viszonylag kisebb méretűre feldaraboljuk.

Egy lábasban olajat hevítünk, majd a római köményt, a gyömbért és a kurkumát kicsit lepirítjuk. Amikor már teli van a konyha intezív illattal, akkor jöhet a hagyma és fokhagyma, amiket beleforgatunk a fűszeres olajba. Dinszteljük egy kicsit, majd kevéske vizet öntünk a masszára, hogy túlzottan le ne kapja a lábas. A feldarabolt répa felét és a burgonyát az edénybe dobjuk, majd öntünk hozzájuk paradicsom pürét, vizet – és elkezdjük párolni az alapot. Természetesen jöhet a lencse is most már, de annak is csak a felét öntjük az edénybe.  Sózunk és borsozunk, de a babér leveleket ne dobjuk bele az edénybe – mert ezt az alapot még később mixelni kell.

Image00007

Image00013

Image00009

Image00015

Image00022

Amikor a zöldségek már bepuhultak, akkor jöhet a botmixer, amivel ha nem is teljesen krémesre mixeljük a főzelékünk alapját. Ekkor jöhetnek a babér levelek, a maradék répa és lencse, na meg még igény szerin víz, só és esetleg chili.

Image00024

Image00025

Image00028

Takarékon hagyjuk átpuhulni a lencsét és a répákat, közben egy serpenyőben felkarikázott grillkolbászokat pirítunk – mert nemhogy már hiányozzon egy kis husi a főzelékből. 🙂

Image00033

Vélemény, hozzászólás?