Kurkumás, korianderes lencsefőzelék pirított grillkolbászokkal
Egyre jobba szeretem a lencsét – és most megint kedvem volt valamit főzni ebből a nagyszerű alapanyagból. Először levesre gondoltam, majd jött a főzelék ötlet. Magyaros vagy egzotikus legyen, vagy esetleg indiai dhal? Nos egyik sem, hagytam magam az ösztöneim után menni – vagyis kidobáltam néhány alapanyagot a pultra, majd elkezdtem a főzést.
Ez lett belőle…
Hozzávalók:
- 30-40 dkg lencse
- 2 kisebb fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 szál répa
- 2 kisebb burgonya
- 2 ek római kömény
- 1 ek őrölt gyömbér
- 1 ek kurkuma
- 1/2 ek fehér bors
- 2 ek szárított vagy friss koriander
- 3-4 babérlevél
- kb 1 dl paradicsom püré
- 2-3 szál grillkolbász
- só és bors, esetleg chili ízlés szerint
A lencsét beáztatjuk, majd néhány órán át hagyjuk a víz alatt állni – nálam ez egy egész estére sikeredett, de elég 2-3 óra is. A zöldségeket megpucoljuk, megtisztítjuk, majd viszonylag kisebb méretűre feldaraboljuk.
Egy lábasban olajat hevítünk, majd a római köményt, a gyömbért és a kurkumát kicsit lepirítjuk. Amikor már teli van a konyha intezív illattal, akkor jöhet a hagyma és fokhagyma, amiket beleforgatunk a fűszeres olajba. Dinszteljük egy kicsit, majd kevéske vizet öntünk a masszára, hogy túlzottan le ne kapja a lábas. A feldarabolt répa felét és a burgonyát az edénybe dobjuk, majd öntünk hozzájuk paradicsom pürét, vizet – és elkezdjük párolni az alapot. Természetesen jöhet a lencse is most már, de annak is csak a felét öntjük az edénybe. Sózunk és borsozunk, de a babér leveleket ne dobjuk bele az edénybe – mert ezt az alapot még később mixelni kell.
Amikor a zöldségek már bepuhultak, akkor jöhet a botmixer, amivel ha nem is teljesen krémesre mixeljük a főzelékünk alapját. Ekkor jöhetnek a babér levelek, a maradék répa és lencse, na meg még igény szerin víz, só és esetleg chili.
Takarékon hagyjuk átpuhulni a lencsét és a répákat, közben egy serpenyőben felkarikázott grillkolbászokat pirítunk – mert nemhogy már hiányozzon egy kis husi a főzelékből. 🙂