New York-i sajttorta
Nem vagyok túlzottan édesszájú emberke, nem is szoktam édességeket vagy desszerteket készíteni – mert életem párja ebben nagyon nagy király. Eszter nagyon klassz tortákat, sütiket süt – na nem azért, mert imádná ezeket enni, hanem egyszerűen maga az elkészítés a fontos Neki, persze azt is örömmel nyugtázza, amikor szépen mindenki el is majszolgatja a végeredményt. Nos ebben a környezetben nekem nem sok esélyem van süteményt sütni, de azt is be kell látni, hogy nekem nem való az, hogy minden ki van grammozva, mindent milliliterben kell kimérni – szóval nekem túl precíz minden. Ettől függetlenül van egy édesség, amit személy szerint nagyon imádok és amit régóta szerettem volna meg is tanulni készíteni, és ez a sajttorta. Kétszer már próbálkoztam vele, de Eszter mindig ott állt eddig mögöttem – és instruált, most azonban úgy intéztem, hogy Neki más dolga legyen – én pedig belevágtam a sütésbe. (Azért őszintén be kell vallani, hogy kétszer azért csak le kellet hívnom az emeletről, a végén pedig kiderült, hogy nem ártott volna sütőpapírt is használni – de hát minden nem lehet tökéletes… )
Hozzávalók:
- 21,5 dkg zabfalatok keksz ( vagy teljes kiőrlésű lisztből készült keksz )
- 10 dkg vaj
- 3 x 25 dkg Szarvasi mascarpone ( vagy valamilyen natúr, tejszínes krémsajt )
- 15 dkg cukor
- 1,5 ek cukor
- 1 dl tejföl
- 1 zacsi Bourbon vanília aroma
- 1 zacsi Reszelt citromhéj
- 3 tojás
+ a torta tetejére
- 10 dkg fagyasztott áfonya
- 1 zacsi tortazselé
Nos csapjunk a lecsóba… Tehát elsőként a kekszet ledaráljuk, de nem kell nagyon apróra vágni, maradhatnak benne durvább darabok is. A vajat egy kis tálkába tesszük, majd mikróban 15-25 másodperc alatt felolvasztjuk. Előveszünk egy csatos sütőformát ( na mondanom sem kell, hogy nekem fogalmam sem volt, hogy hol tartjuk, de végül csak ott volt a pulton… ) Rutinos versenyzők sütőpapírral kibélelik a formát, az olyan kezdő versenyzők, mint én – ezt a műveletet kihagyják.
A ledarált kekszet és a felolvasztott vajat alaposan összekeverjük, majd egy villával a forma aljába pakoljuk, ahol egyenletes réteget képezünk. Előmelegített sütőben, 165 C-on a süti alját elősütjük, pontosan 10 perc alatt.
Közben elkészítjük a tölteléket. Egy keverő edényben a sajtkrémet, a cukrot, a lisztet, a tejfölt, a vanília aromát és a citromhéjat összeöntjük, majd a robotgéppel alaposan összedolgozzuk. Én királyul feltekertem a masinát, pörgött mint az állatt – majd tényleg szép sima és habos lett a cucc. Ekkor – még mozgott a gép – fokozatosan hozzáadagoltam a tojásokat, majd 3 perc alatt kész is lett a krémecske. 🙂
Az elősütött süti alapra ráöntöm a krémet, majd felületét egyenletesre kenem át. A sütő még ugyanúgy 165 C-on megy, a tortát pedig bedobom – és 50 perc alatt készre sütöm. ( A 40-dik percnél szólok életem párjának, hogy a krém már kiemelkedik a formából, és nem tudom, hogy ez normális-e, de állítólag semmi para, majd a végén visszasüllyed. )
Az ötven perc letelte után a formát – és a sütit – kitesszük hűlni, majd ha már lehet, akkor hűtőbe is tesszük. A krém tényleg visszasüllyed – majd megpróbálkozunk a zselés, gyümölcsös fedőréteg elkészítéssel.
2,5-3 dl vízben feloldjuk a tortazselét egy kis lábaskában, majd forrás után 1 percig kevergetjük -aztán lekapcsoljuk a lángot. Innen lesz 8-10 perc pihentetés, közben egyszer-kétszer át is keverjük a zselét. A gyümölcsöt a mikróban kiengedjük, de persze a legjobb a friss gyümölcs lehetne.
A hűtőből kivesszük a sütit, a gyümölcsöt szétterítjük a torta tetején – majd ráöntjük a lassan dermedő zselét. Ismét mehet hűtőbe a süti, majd egy-két óra múlva már kóstolhatjuk is a mutatványunkat.
És a végeredmény… 😀