HúsételekKedvenceim

Brassói aprópecsenye – egy kis könnyítő csavarral

Nagyon-nagyon szeretem a brassóit – és elég gyakran el is készítem a családnak, azonban most egy kis könnyítést tettem a munkamenetbe, amit pedig Fördős Zétől loptam. Ez a könnyítés a krumpli elkészítésére vonatkozik. Eddig mindig meghámoztam a burgonyákat, majd forró olajban sütöttem ki őket, most azonban egy új módszert tanultam.

A krumplikat megmossuk, de nem hámozzuk meg őket, aztán egy mélyebb tálba tesszük a fejeket – és mikróban főzzük meg mindet. 60-70 dkg burgonyának kb 10-12 perc mikrózás kell, de természetesen ezt mindenki a saját gépével kísérletezze ki. Amikor a burgonyák megpuhultak, akkor felkockázzuk őket – héjastól – majd forró olajban sütjük készre mindet. Kívül ropogós, belül vajpuha köret jön így létre, arról pedig már nem is kell beszélni, hogy nem kell a hámozással tökörészni…

Nos jöjjön a tényleges recept:

  • 70 dkg sertés tarja
  • 1,2 kg burgonya
  • 10-15 dkg szalonna
  • 1-1,5 fej fokhagyma
  • 1 csomó petrezselyem
  • 1-1,5 ek szegedi paprika
  • só, bors, majoranna
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2,5 dl víz
  • zsír

Én valahogy a tarjára esküszöm, ha brassóiról van szó, de Zé például szűz pecsenyéből készíti – de ez ízlés kérdése. Én azért szeretem a tarját, mert a hús nagyon lágy, könnyű vele dolgozni, a zsírszövetek pedig a sütés és párolás közben szépen kisülnek a húscsíkok között, vagyis sokkal szaftosabb lesz a végeredmény.

Nos a tarját felszeletelem, majd vékonyra csíkozom. A szalonnával szintén ezt tesszük, majd a szalonna csíkokat le is pirítjuk egy nagyobb serpenyőben. Az elkészült csíkokat egy kisebb tálba tesszük, majd a megmaradt zsíradékon a fokhagyma darabokat és a tarja csíkokat elősütöm. Én két részletben végeztem az elősütést, mert nagyobb mennyiséget készítettem a brassóiból – de lényeg az, hogy a húsok először szépen kifehéredjenek, majd utána finoman le is piruljanak.

Amikor a hús és fokhagyma elkészül, akkor egy mélyebb serpenyőben folytatom a műveletet, mert nem fértem volna el az előzőben. Nos a húsokat átöntöm az edénybe, megszórom a kombót piros paprikával, apróra vágott petrezselyemmel, majd só, bors és majoranna is megy a ragura – amit aztán össze is keverek. Fedőt teszek az edényre, öntök egy kevéske fehér vagy rozé bort a ragu alá – majd takarékon hagyom rotyogni.

Ha igényli a ragu, akkor kevéske vízzel még időnként felönthetjük a húsokat, majd amikor már vajpuha minden, akkor levesszük a lángot. A burgonyákat a fenti módon elkészítjük, majd amikor már minden forró és illatos, akkor összepárosítjuk a főbb elemeket.

A tányérra pakolunk egy adag forró, sült burgonyát, majd egy nagy kanálnyi hússal pakoljuk meg, erre érkezik egy adag megpirult szalonna csík, majd a friss és apróra vágott petrezselyem. Minden nagyon gyönyörű, illatos és ízletes, most már csak élvezni kell az ízeket.