Levesek

Citromos, joghurtos sertésszűzleves bográcsban elkészítve

 IMG 0484

Sarud, Tisza-tó, nyár. Érkezik hozzánk a legjobb barátom és a kedvese – és ilyenkor az ember próbál kitenni magáért. Tehát valami különleges levest kellene készíteni, ami nem egy nehéz, zsíros étel, mert ebben a melegben ez bűn lenne. Tehát legyen viszonylag könnyed, de mégis szabad tűzön lehessen készíteni, legyen komplex az ízvilág – vagyis nincs könnyű dolgom. Keresgélek a neten, de semmi sem fog meg – tehát rögtönöznöm kell.

A hűtőben van három szép sertészűz pecsenyénk, ezeknek az elkeskenyedő végeit levágom – ez lesz a levesem alapja, a többi, szép és egyenletes hús pedig majd jó lesz vacsorára. Tehát megvan a hús, keressük meg a többi összetevőt. Legyen egy kicsit savanykásabb, citromos, joghurtos ízvilág, mert az így nyárra tejesen jó – tehát az ízvilág már kezd kialakulni.

Jöhetnek a zöldségek. Legyen benne paradicsom – gondolom én. De Eszter rögtön jelzi, hogy a savas paradicsom és a joghurt nem biztos hogy harmonikus állagot fognak alkotni, így a paradicsom ötletem már dugába is dőlt. Sebaj, legyen akkor répa, paprika és cukinni – ezek szépen fognak együtt dolgozni a bográcsban.

Tehát kész a koncepció, csináljunk tüzet, készülhet egy finom bográcsos ebéd.

IMG 0431

IMG 0425

IMG 0472

Hozzávalók:

  • 2-3 fej vöröshagyma
  • 2 szál fehér répa
  • 2 szál répa
  • 1 kápia vagy kaliforniai paprika
  • 1 fehér húsú paprika
  • 1-1,5 szál cukkini
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1,5 citrom
  • 40-50 dkg sertésszűz
  • 1,5 dl fehér vagy rozé bor
  • víz
  • 1/2 ek római kömény
  • 1/2 ek morzsolt kakukkfű
  • 1,5 dl görögjoghurt
  • friss bazsalikom levél
  • só és bors

Első körben megdinsztelem a hagymát, majd a gyökér és répa kockákat megkaramellizálom a hagymás alapban. Míg az alap zöldségek pirulnak, addig a sertésszüzet felkockázom, sózom és finoman borsozom. Ha már a répák kicsit barnulnak, akkor a bográcsba beledobálom a húskockákat, és fehéredésig pirítom őket. Ekkor jöhetnek a fokhagyma darabok és a fűszerek – amelyeknél mostanában nekem nagyon fontos szerepe jut a római köménynek, amit most sem hagyok ki. A fűszerek után felöntöm a levesem alapját száraz borral, majd hideg vízzel is, amiben hagyom hogy szépen elkezdjenek puhulni a húsok.

IMG 0426

IMG 0428

IMG 0429

IMG 0433

IMG 0434

IMG 0436

IMG 0447

Mivel a sertésszűz nem igényel nagy főzést, így pár perc múlva a levesbe facsarok egy citromot, majd jöhetnek a paprika- és a cukkini kockák is. Lassan alakul a levesünk ízvilága, citrommal még savanyíthatunk rajta, jöhet még só és bors – persze ha igényli.

IMG 0439

IMG 0443

IMG 0450

IMG 0453

IMG 0455

IMG 0457

IMG 0459

IMG 0465

IMG 0467

IMG 0469

Utolsó fázisként egy tálba joghurtot szedek, majd a levesből kiszedett forró lével hőkiegyenlítést végzek – így nem lesz csomós, csúnya állagú végeredmény a bográcsban. Tehát a kikevert joghurtos sűrítést belekeverem a levesbe, szeletelek még egy-két citromkarikát is, tépek egy kevés bazsalikomot a lébe, majd hagyom, hogy rottyanjon egyet-kettőt – és már lehet is tálalni.

IMG 0470

IMG 0473

IMG 0474

IMG 0476

IMG 0480

Mire ide elérek, addigra be is futnak a barátaim – beülünk a szilvafa árnyékába, majd be is termeljük a tartalmas, izgalmas ízvilágú levesemet. Ha ki akartok törni a bográcsgulyás, marhapörkölt árnyékából, akkor szerintem érdemes kipróbálni ezt a friss és üde, de tartalmas levest nem csak nyáron, hanem akár télen is.

IMG 0483

 Iratkozz fel, hogy mindig értesülhess a legfrissebb videókról:

youtube.jpg

Vélemény, hozzászólás?