Grillezett paradicsomleves
Bazsalikomos, fokhagymás, őszvégi finomság ami akár grillen, akár sütőben is készülhet.
Hozzávalók:
- 8-10-12 fej paradicsom
- 1 doboz hámozott paradicsom konzerv
- 2 x 4 gerezd fokhagyma
- 0,5 l alaplé
- 1 fej vöröshagyma
- 1 nagy marék friss bazsalikom
- 1 ek piros paprika
- só, bors
- kifli karikák, olíva és cheddar sajt
Első lépésként a paradicsomokat ketté vágjuk, majd a megtisztított, kicsit össze is tört 4 gerezdnyi fokhagymát a paradicsomok tetejére pakoljuk, majd az előmelegített grillrácson sütjük őket. Természetesen simán, konyhai sütőben is dolgozhatunk, mint ahogy a végén én is tettem – ugyanis kifogyott a gáz a palackomból … 🙂
Közben egy lábasban apróra vágott vörös és fokhagymát dinsztelek, majd az alapba egy evőkanálnyi piros paprikát szónok, amire aztán jöhet a hámozott paradicsom konzerv tartalma is. Hagyom, hogy a paradicsomos alap egy kicsit összeérjen a hagymás alappal, persze egy fakanállal a darabos részeket igyekszem szét is trancsírozni. Apróra vágott, friss bazsalikom levél, só és bors is jöhet az alapba, meg a korábban lefagyasztott alaplé is.
A félbe vágott paradicsomok azóta már szépen megsültek, a fokhagymák szép aranybarnára pirultak – úgyhogy mehetnek a levesbe ők is. Még egy adag friss bazsalikom jöhet a lébe, majd botmixerrel szépen sima állagúra dolgozzuk össze a levest.
Vékonyra szeletelt kifli karikákra locsolunk olíva olajat, reszelünk rájuk cheddar sajtot, majd a grillen vagy a sütőben készre sütjük a levesbetéteket.
Ennyi. Kiülünk a simogató, őszi napsütésbe, majd élvezzük a tartalmas, mediterrán ízeket.