Finnország – 8 nap Ouluban és a környékén – VII.
Természetesen az esti program hatására nem keltünk korán, ugyanis a helyzet az, hogy finn srácokkal és csajokkal piálni és szórakozni nem könnyű mulatság, vagyis másnap lehet hogy másnaposak leszünk… 🙂 Hát lehet, hogy velünk is ezt történt… De nagyjából ezt sejtettük is, úgyhogy a vasárnapot eleve lazulsónak terveztük, sőt nemcsak lazulósnak, hanem olyannak, amikor főzni sem kell, hanem elmegyünk együtt ebédelni.
Viktor a baráti köre kapcsán ismeretségbe került egy fiatal sráccal, akinek van egy nagyon menő étterme Oulu belvárosában, amit ma meg fogunk látogatni. Tudni kell a finnekről, hogy a nemzeti gasztronómiájuk eléggé szűkös kínálatot mutat – így a finnek nagyon nyitottak a különböző nemzetközi ízekre: az olasz pizzákra, a közel keleti kebabokra, imádják a thai és távol keleti ízeket, de lehetne még ezt a sort folytatni. Ahova Viktor a mai ebédet szervezte, az egy kínai étterem, de nem az a fajta, mint amit mostanában itthon „kínainak” aposztrofálunk, hanem egy autentikus konyháról van szó, ami Kína három főbb gasztronómia területéről hoz ételeket az étlapra:
- a dongbei konyha: édes, sós, fűszeres, ropogós és savanyú ízvilággal dolgozik
- a you konyha arra törekszik, hogy a zöldség és a hús ízét megőrizze, minél kevesebb fűszer hozzáadásával érje el
- a szecsuáni konyha köztudottan fűszeres, csípős, felhasználva az édes és a savanyú elemeket.
Ha nem Viktor irányít bennünket, akkor nem biztos, hogy odatalálnánk a helyszínre – mert nincs túl promózva az étterem – egy régebbi bevásárló központ valahanyadik emeletén fekszik, de amikor felérünk, akkor már kisimul az arcunk, mert nagyon klassz a hely. Ahogy a fotókon is látjátok, óriási belső tér van felettünk és alattunk is, csendes és diszkrét a hely, nagyon kedvesek és udvariasok a kiszolgáló lányok. A hely nemcsak kiváló ételeikről, hanem alkoholos és virgin koktéljaikról is híres a városban – úgyhogy mi is ezzel kezdünk.
Levest csak Fruzsi és én eszünk, de őszintén én minél jobban ki szerettem volna maxolni az ízeket – úgyhogy nem csak levest ettem, hanem mindenkinek belekóstoltam a fogásába… Mondanom sem kell, fantasztikus volt mind.
És íme a főételek a teljesség igény enélkül, mert nem akartam annyit fotózni:
Persze ez nem egy szponzorált bejegyzés, csak gondoltam, megosztom Veletek azt, hogy milyen klassz helyek vannak ebben az északi városban is – pláne azért, mert így több ezer kilométer távolságból hihetnénk azt, hogy a finnek csak rénszarvast meg mindenféle bogyókat esznek, miközben nem…
Ha valaki az olvasóim közül Ouluban jár, akkor ezt a helyet csak ajánlani tudom:
Ha már kaja és Finnország, akkor hozok még egy finomságot, amit azonban mi készítettünk Viktorék kertjében, hétfő délután.
Vörösáfonyás finn őzpörkölt bográcsban készítve, burgonyafánkokkal
Ez egy kollektív főzés volt, mert a bográccsal és a húsokkal mi Viktorral foglalkoztunk, a köret elemeit pedig Eszter és Fruzsi kreálta a konyhában, miközben a család apraja-nagyja élvezte az együttlétet, iszogatott, cseverészett.
Nos a sztorit kezdjük a hússal. Viktor valahogy megismert egy Finnországban élő, de magyar vadászt, akiktől többféle vadhús alkatrészt tudott vásárolni – úgyhogy a képen látható szépen előkészített őzhús is Tőle származik. A szépen feldarabolt csontos húsokat én még egy kicsit tovább apróztam, de nem volt sok dolgom, az alapanyag gyönyörű volt.
A kertben tüzet csiholtunk, majd a bográcsban magyar szalonnát kezdtem pirítani, amire ment a feldarabolt vöröshagyma, amit szépen megdinszteltem. Amikor már látszódott, hogy rendben vagy a hagyma, akkor érkeztek a húsok, amiket addig hőkezeltem, amíg szép pörzsréteget nem kaptak.
Amikor már az összes csontos hús megkapta a barnás pörzsréteget, akkor érkeztek a darabolt paprikák – amiket kicsit megfonnyasztottam. Pár perc után érkeztek a fűszerek: boróka bogyó, kömény, só és bors illetve szegedi piros paprika, amiket össze is dolgoztam a húsokkal, amik már kezdtek is egy kis levet ereszteni. Ettől függetlenül egy kevéske vizet is öntöttem a pörkölt alapba, hogy a paprika meg ne keseredjen.
Szóltam Fruzsikának, hogy lassan szükség lenne a vörösborra is, majd kihozott egy dobozos bort… Úúúristen, mondtam én. Dobozos? De aztán láttam, hogy ez nem valami sz@r lőre, hanem igazi jó minőségű, puligiai, egy nagyon finom Primitivo bor – úgyhogy mindent megbocsátottam. 🙂 Olyan másfél, két deci ment a bográcsba (közben pedig belém is, mert nagyon szeretem ezt a borfajtát) – majd elkezdődött a hosszú-hosszú főzés.
Én időnként ki-ki mentem, felügyeltem a bográcsot, öntöttem alá vizet, ha igényelte – közben pedig benn játszottunk. A lányok előkészítették a burgonyafánkokat, amiket kellett egy kicsit keleszteni is – majd szépen telt az idő. A húsoknak kellett közel három órányi hőkezelés, de a végére szépen bepuhultak, a csajok pedig kisütötték a bugonyafánkokat. De valami még kellett, amit már a főzés legelején meg akartunk lépni. Ez pedig a vörösáfonya – puolukkahillo – lekvár használata, amit a főzés végső fázisára terveztem. Tudni érdemes, hogy a finnek nagyon sokszor a húsételek mellé bogyós gyümölcsöket vagy gyümölcs lekvárokat, szószokat tálalnak – mi pedig az őzpörköltet szerettük volna különlegessé tenni. Így is történt, kb két evőkanálnyi vörösáfonya lekvárt kevertem a pöribe, hagytam még, hogy az ízek összeérjenek, majd bevonultunk a házba – és nekiestünk az ételnek.
És hogy milyen lett? Hát fantasztikus. És nem azért mert mi készítettük, hanem azért, mert szuper volt az alapanyag, jó volt a tűz és a füst, kiváló volt a bor és nagyon jól hozta az ízeket az áfonya is. A köret baromi jó ötletnek bizonyult, mert a pörkölt szaftosságát kiválóan ellensúlyozta – de szerintem ezt nagyjából a képek is mutatják. 🙂
Nem is tudom, hogy ez most magyar vagy finn étel lett – de talán nevezzük fúziós pörköltnek. 🙂