HúsételekKedvenceim

Egészben sült kapirgálós csirke sült paszternákkal, répával, zöldbabbal és sült körtével

Szombat délelőtt, készülődés az ebédre. Tudni kell, hogy mi a hétégén általában kicsit elcsúszva étkezünk – általában 9 körül eszünk valami finom reggelit, majd 2-3-4 körül kerülünk oda, hogy kvázi ebédeljünk. Most a reggelizés és az azt követő molyolgatás után egyből a konyhába vonultam, mert késeket akartam élezni, a kávéfőzőt kellett vízkőtleníteni – de ha már itt vagyok, akkor megcsinálom az ebédet is.

Esztivel vettünk egy szép kapirgálós csirkét még pénteken, amiből a terv szerint grillcsirke lesz – de a tervek azért vannak, hogy időnként át is szervezzük azokat. A londoni utunk során fedeztük fel ismét a paszternákot, mint alapanyagot – amit most bele is akartam illeszteni a menübe. A Euston road-on lévő pub-ban a paszternákot és a répát klasszul megsütötték köretként, és most ezt az ötletet vettem át én is, vagyis ismét igazolódik, hogy minden utunknak van ám utóélete is…

Szóval a sörös dobozos grill csirke helyett – mert egyébként úgy szoktam sütni – most a gerinc mellett kettévágtam a madárkát, alaposan megnyomkodtam őkelmét a gerinc mellett – majd elkezdtem a fűszerezést. Só, bors, szárított, őrölt rozmaring, petrezselyem és gyömbér ment a hasüregre, amit lelocsoltam oliva olajjal, majd a kombót alaposan bedörgöltem a csontok közé.

Két körtét kettévágtam, ezek kerültek a tepsi aljára – erre terveztem fektetni a szárnyasunkat. A szárnyvégeket alufóliával betekertem, csak azért hogy ne égjenek szénné – de amikor szedtem le a fóliát, akkor meg is kellett vele küzdeni, mert eléggé bele is ragadtak a bőrös részbe. A csirke külső felületét szintén alaposan bekentem olivával és erősen sóztam is a felületet.

A sütőt 170 C-ra, hőlégfúvásra állítottam be – majd betoltam a madárkát. Közben vettem elő paszternákokat és répákat, majd megmostam őket, de nem hámoztam meg egyiket sem. A kinti pub-ban is így ettük, de a múltkor egy menő chef is azt nyilatkozta, hogy tök fölösleges megpucolni a zöldségeket – és tényleg igazat adok neki. Mi a mostani időszakban már sokszor a burgonyákat is héjastól sütjük például a grillen, ami azt is jelenti, hogy a krumplik héja szépen megsül, megpirul – így sokkal különlegesebb az ízvilág.

Nos a zöldségeket felvágtam, majd a csirke mellé dobáltam őket úgy, hogy kaptak még egy kis olajat és sót is.

Kb fél óra után a zöldségek már klasszul bepuhultak, kiszedegettem őket, a madárka pedig maradt a punnyadt melegben. A teljes sütési idő a tervezett 70 perc helyett így kb 90 perc lett – de ezáltal a hús szaftos és omlós lett, a bőr pedig szuperül ropogós.

A fagyasztóból közben vettem elő fagyasztott zöldbabot, amit egy kisebb serpenyőben vékony olajon megsütöttem egy kevéske só és bors fűszerezéssel.

Ahogy látjátok, a tálaláskor a körték is felkerültek a tányérra – annyira, de annyira finomak lettek, pedig azt hittem először, hogy a sütés végére teljesen szétesnek. Hát nem, abszolút szuperek lettek.