Grill ételekHúsételekKedvenceim

Házi grill kolbászkák pitában, sült hagymával – avagy Grill kolbász készítése és töltése házilag II.

IMG 6708

IMG 6247

Ahogy a múltkori posztomban is olvashattátok, elindítottam egy vonalat, ami a saját készítésű és töltésű grillkolbászokkal való kísérletezgetésről szól. Az első adag fűszerkeverékből készített és kisütött kolbásznak nagy sikere volt a családban, de e mellett a hagyományos íz mellett szerettem volna egy paprika mentes, fehérebb verziót is kipróbálni. 

Tehát készítettem egy paprikás verziót, amihez a hozzávaló a következő volt 1 kg húshoz:

  • 2 dkg só
  • 3 dkg fűszerkeverék

majd egy világosabb, paprika nélkülit, amihez a következő fűszer kellett 1 kg húshoz:

  • 2 dkg só
  • 2 dkg fokhagyma por
  • 1 ek őrölt majoranna
  • 1/2 ek darált bors

Mindkét adag fűszerkeveréket alaposan összedolgoztam a duplán darált sertéshússal, majd a a pécsi Böllérbolt-osok juhbelét beáztattam langyos vízbe – és már indulhatott is az újabb töltés projekt.

IMG 6231

IMG 6230

IMG 6232

A másik ötletem az volt, hogy most rövid, kis kolbászkákat fogok tölteni, amiket aztán majd egy pitában fogok az asztalra tenni a srácoknak.

Tehát nekigyürkőztem, most segítség nélkül, ami komoly koncentrációt igényel. Próbálsz szép és egyenletes sebességet diktálni, hogy a kolbászkák klasszul tömöttek legyenek, figyelsz a méretre – és arra is, hogy haladj a melóval, mert 2 kg hússal el lehet szórakozni napestig.

IMG 6236

IMG 6238

IMG 6234

IMG 6240

IMG 6239

IMG 6241

IMG 6245

IMG 6244

Születik egy-egy bénácska darab is, de összességében egész pofás a végeredmény. Az elkészült darabokat kipakolom a vágódeszkára, hogy hadd szikkadjanak – közben nyomom tovább az ipart. Nem mondom, hogy egy idő után nem egy unalmas meló, de motivál a végeredmény. A kolbászkák egy részét tálakba pakoltam, majd mentek a fagyasztóba, a többi pedig majd mehet a grillre.

Szóval elkészül a két kilónyi hús, fele paprikás, fele nem – vagyis következik a piták elkészítése. 

Hozzávalók a pitákhoz:

  • 400 g liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 240 ml víz
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só

A cukrot elkeverjük langyos vízben, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk 10 percig pihenni. Egy nagyobb keverőtálba szórjuk a lisztet, a közepébe öntjük a kovászt, majd a robotgépünkre bízzuk a keverést – de aki kőprofi, az kézzel gyúrhatja a tésztát. Amint sima és homogén a tészta, akkor lefedjük egy konyharuhával, majd meleg helyen hagyjuk pihenni az egészet.

IMG 6675

IMG 6678

IMG 6680

IMG 6684

IMG 6686

Egy órát hagyjuk így, majd egy lisztezett deszkán kb azonos méretűre daraboljuk a kelt tésztát. Kis gombócokat formázunk belőlük, majd még 10 percig pihentetjük ismét a golyókat.

Nos most már egyenesben vagyunk, van egy rakás grill kolbászunk – kétféle színben és ízben, meg van egy csomó pita tésztánk – de még hiányzik valami. Vöröshagymákat karikázok fel, de nem túl vékonykákra, hanem kb 2-3  mm-esekre. Ezeket megforgatom lisztben, majd vékony olajon kisütöm mindet, vagyis készítek egy rakat gyönyörű, aranybarna sült hagymát.

IMG 6698

IMG 6697

Beizzítom a grillt, és párhuzamosan sütöm a pitákat és a grill kolbászkákat. Ahogy elkészülnek a piták, szinte már vágom is fel őket, meglocsolom a saját bbq szószommal és mustárral, majd megy beléjük 2-2 grill kolbász, néhány karika sült hagyma – és már indul is a tányér a srácokhoz.

Fejenként elfogy vagy 2-2 pita-grillkolbász kombó, vagyis nem unatkozom – mert közel tízen vagyunk. A piták mérete kicsit tág határok között mozog, vagyis a kelt tésztás tanulmányaim elején járok – de a végeredmény mégis nagyon pozitív. Mindenki elégedett a szendvicskékkel, tök jók az ízek, lecsúszik még egy-két sör, és már indulhatunk is a FesztEger-re.

IMG 6690

IMG 6692

IMG 6700

IMG 6702

IMG 6704

IMG 6696

IMG 6708

IMG 6711

 

 

Köszönet a segítségért a Paprika és Böllérboltnak ( 7623 Pécs, Szabadság u. 54. és 7622 Pécs, Bajcsy-Zsilinszky utca 25. )

boller_logo_1.jpg

 

Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket:

facebook_1.jpg

insatgram.jpg

 

Vélemény, hozzászólás?