Levesek

Zöldséges, fehérbabos raguleves

Szombat délre egy viszonylag gyors és egyszerű, de tartalmas, őszies levest terveztem főzni. Mivel a szekrényben volt egy konzervdoboznyi fehérbab – így ezzel terveztem dolgozni, amivel az a jó, hogy nem kell áztatni, hanem kvázi konyhakész. Hagyma, fokhagyma, gyökér, répa megpucol, feldarabol. Ragu nem készülhet hús nélkül, nekem most volt két csíknyi szűzpecsenyém, amiből majd brassói készül – na most ebből loptam két kisebb darabot. Ezeket felkockáztam, majd lassan tényleg elkezdtem főzni.

A lábasban a hagyma megdinsztel, húskockák finoman megpirít, majd só, bors és apróra vágott gyökérzöldség érkezik. Ezután jöhet kb 1/2 liter alaplé, majd babérlevelek, petrezselyem levél. Amikor a hús már kezd puhulni, akkor jöhetnek a répa kockák, még víz, majd főzünk tovább. Amikor már kvázi kész a leves, akkor még jöhetnek a babszemek, még kicsi főzicskézés – és már tálalhatunk is.

És a végeredmény: