Grill ételekHúsételek

Szójaszószos, gyömbéres csirkecomb-nyárs avagy egy szuper csütörtöki vacsora

Már a hét elején kigondoltam, hogy valami jó kis grillezett cuccot kellene a napokban készíteni, majd szerdán napközben be kellett ugrani a Dobó téri SPAR-ha, úgyhogy vettem is egy doboz filézett csirke felsőcombot. Alapesetben sokkal jobban szeretem a combot, mint a mellett, mert a végeredmény nem lesz száraz, sokkal szaftosabb, ízesebb a combokból készült étel.

Amikor hazaértünk, akkor a combokat nagyjából azonos méretű darabokra vágtam, majd sóztam és borsoztam őket. Egy közepes méretű vöröshagymát megpucoltam, majd apróra vágtam. Vettem elő szójaszószt, ketchup-ot, oliva olajat, gyömbér port, majd ezekből az összetevőkből készítettem egy pácot. A sózott, borsozott húskockákat belekevertem a pácba, alaposan össze is kevertem az összetevőket, majd egy folpackkal letakartam a pácolt húsokat.

Csütörtök este a meló után pácolt a húsokat elkezdtem felszúrogatni a fanyársokra, közben pedig főztem egy szuper rizs köretet, ami vad- és vörös rizs kombinációja volt. A főzés második fázisában a pácban megmaradó hagymás, olajos, szójaszószos cucc is ment a rizsszemek mellé – így még izgalmasabb lett a végeredmény.

A teraszon már rendesen sötét volt, de engem ez nem tartott vissza, a grillt teljes hőfokra tekertem. Előszőr a grillrácson terveztem a sütést, de rájöttem, hogy kár szárítani a húsokat, úgyhogy az öntött vaslapra szavaztam a végén. A nyársak addig maradtak, amíg meg nem született a szép, aranybarna, pirult felület – amit a fotókon is láthattok. Ha már grill, akkor néhány újhagymát is feldobtam a rácsra, ne csak mindig a húsról szóljon az evés.

A koncepció összességében nagyon bejött, a húsoknak nagyon jót tett a pác, a gyömbéres- szójás íz egy picit hozza a keleties feelinget, a rizs nagyon harmónikus, az újhagyma csíkok alapvetően finomak, csak erős fogak kellenek hozzájuk.