Lehet-e grillen levest készíteni? Hát hogy a viharba ne… – avagy Grillezett paradicsom krémleves fokhagymával és bazsalikommal
Tehát jöjjön egy érdekes és különleges leves, amit tényleg végig a grillen készítettem – és ami lerombolja a negatív menzai élményeinket a paradicsom levesről.
Hozzávalók:
- kb 1 kg érett falusi paradicsom
- 2 fej fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 2 ek szegedi piros paprika
- 1-1,5 l alaplé
- 1 nagy marék bazsalikom vagy 1 doboz fagyasztott bazsalikom levél
- ízlés szerint só és bors
- levesbetétnek baconök
Természetesen ezt az ételt nem csak grillen, hanem a konyhai sütőben is el lehet készíteni – de azért az igazi az, ha grillen dolgozunk.
Kezdjük azzal a műveletsort, hogy a két fej fokhagymát megpucoljuk, majd a kés lapjával kilapítgatjuk őket illetve apró darabokra vágjuk az összeset. Egy nagyobb serpenyőben olajat öntünk, majd takarékon előpirítjuk az összes fokhagymát, ügyelve arra, hogy ne piruljanak meg, csak elinduljon a pirulási folyamat.
A gyönyörű paradicsomokat kettévágjuk, majd kivágjuk belőlük a csumájukat, feldobjuk őket a grillrácsra, amit kb 150-180 C-on már előmelegítettünk. A paradicsomok vágott fele felfelé nézzen, majd megszórjuk őket az elősütött fokhagymákkal. Megsózzuk az összeset, majd lecsukjuk a grillt – és hagyjuk, hogy összesüljön a két nagyszerű összetevő.
Kb 10-15 perc múlva rájuk nézünk, és látszik, hogy kezdenek a paradicsomok kicsit összeesni, a bőrük már barnul. Persze a grill nem egyenletesen adja le a kívánt hőfokot, így cserélgetem is a paradicsomokat, majd folytatom a grillezést.
Amint minden paradicsom megsült, akkor leszedem őket a grillrácsról, majd egyesével lehúzogatom a bőrüket. Nem egy nemes feladat, de viszonylag gyorsan megoldható – ugyanis a grillezett bőr szinte magától lejön.
Kihozok egy nagyobb lábast, olajat öntök bele, majd a két fejnyi apróra vágott hagymát elkezdem dinsztelni. Amikor már szinte megpirul, akkor érkeznek a paradicsomok – amikkel elkezdem összefőzni a hagymás alapot. Két evőkanál szegedi piros paprikát keverek a paradicsomos alapba, majd amikor már csomómentesen elkevertem, akkor érkezhet az alaplé. Só és bors megy még a levesbe, na meg egy rakás bazsalikom. Mivel mi bénáztunk, így csak fagyasztott bazsalikomom volt – de ez is megtette. Az igazi azért a frissen tépett levél lett volna, de hát kompromisszum nélkül nehéz élni.
Most már csak főzni kell a levest, hagyni, hogy a nagyszerű alapanyagok klasszul összeérjenek. Amikor kész a leves, akkor botmixerrel összedolgozzuk az egészet, majd megsütjük a gyönyörű baconöket, illetve olivával összedolgozunk egy kevés bazsalikom levelet – amit majd rácsurgatunk a leves tetejére.
Este, amikor megjön az éhes vendégsereg – akkor pedig várjuk a reakciókat. Mivel mindenkiben van egy menzai előítélet a paradicsom levessel kapcsolatban – így a reakciók nagyon érdekesek. Ez nem egy édes, megszokott paradicsom leves, hanem egy karakteres, a fokhagyma és bazsalikom által vezérelt ízvilágú étel, ami talán megváltoztatja az előítéletünket.
Tehát grillre vagy sütőre fel – tessék kipróbálni!
Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket: