Gazpacho
Ebédre egy hideg, de tartalmas levest terveztem, vagyis egy gazpachoval leptem meg magunkat. Lássuk a hozzávalókat, de ízlés és kedvetek szerint ettől simán el lehet térni:
- 20-25 dkg paradicsom
- 1/4 zöld kaliforniai paprika
- 1/4 sárga kaliforniai paprika
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 kígyóuborka
- 1-1,5 dl sűrített paradicsom
- 1-1,5 ek olivaolaj
- 1 ek balzsamecet
- 1-1,5 dl hideg víz
- 1 kk oregano
- 1 kk petrezselyem
- 2-3 levél menta
- só és bors
Aki nagyon ráér, az kezdheti azzal a műveleteket, hogy leforrázza a paradicsomokat – de én ettől lazábban kezelem az életet, úgyhogy egyszerűen felkockáztam őket. Ugyanígy tettem a többi zöldséggel is, majd a turmixgépbe szórtam minden kockát, és feltekertem a masinát, hadd szóljon. Persze nem kell kifelejteni a sót, a borsot és a zöld fűszereket sem – ha pedig túl sűrű a lé, akkor hideg vízzel hígíthatunk még a levesen.
Éjszakára egy lezárt edényben a hűtőben pihentetjük a gazpachot, majd tálaláskor frissen kockázott paprikákkal, uborkával és mentalevéllel dobjuk fel a tányért.