Bazsalikomleves parmezánnal – avagy egy nagyon zöld, de nagyon finom leves
Ismét szüreteltünk. Na nem igaziból, csak Esztikém úgy döntött, hogy leszedi az összes bazsalikomot – mert hát itt az ősz, na meg a napokban dúló viharos szél is megtépázta a még meglévő állományt, úgyhogy nekiállt szüretelni. Én először sütőtök levest szerettem volna főzni zsályalevelekkel – de aztán megláttam ezt a nagy halom zöld levelet – és akkor úgy döntöttem, hogy a múltkori leveskét megismétlem. Lehet, hogy aki már látta, annak uncsi lesz – de bevállalom, ismétlem önmagam.
Hozzávalók:
- 2 nagyobb fej hagyma
- 5-6 fej burgonya
- 1 nagy tál friss bazsalikom levél
- 1 l szárnyas alaplé
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 3-5 ek reszelt parmezán
- só és bors
- 1-2 ek vaj
- kenyér, oliva, parmezán a levesbetéthez
A hagymát egy kevés vajon vagy oliván megdinsztelem, majd a felkockázott burgonyákat beleszórom a lábasba. Felöntöm a hagymás, burgonyás cuccot alaplével, majd hagyom, hogy a krumplik megpuhuljanak. A bazsalikom leveleket éles késsel apróra vágom, ezek is mehetnek a lébe, majd a fokhagyma, a só és bors is mehet ízesíteni a levest.
A parmezánt elkezdem belereszeli a levesbe, kóstolgatom, majd ha igényli, akkor még fűszerezek. Botmixerrel nagyon alaposan összedolgozzuk, a lényeg, hogy egy jó kis krémes állag jöjjön létre. Vajat még beledolgozok a levesbe, ettől szép fényes lesz, na meg az ízének is jót tud tenni.
Kenyér szeleteket meglocsolok olivával, reszelek rájuk parmezánt, majd uzsgyi a sütőbe – és ezután már tálalunk is.
Egy új mikrovilágot próbálok most felfedezni, ehhez pedig új partnert sikerült találnom. Mikrozöldben makroíz