Finn lazac leves – Lohikeitto
Ma (szeptember 14-én, hétfőn) amikor ezeket a sorokat írom a Finn lazaclevesről, nos ekkor nálunk 22-25 C a kinti hőmérséklet, míg Ouluban éppen 2-3 C van – és éppen esik a hó. Igen, szeptember 14- én… Aki kételkedik, annak itt van két fénykép:
🙂
Nos akkor jöjjön a kedvenc finn levesünk.
Hozzávalók:
- 25-30 dkg friss lazacfilé
- 2 szál sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 szál újhagyma
- 5-6 fej burgonya
- 3-4 babérlevél
- 6 szem szegfűbors
- 1-1,5 l hal alaplé vagy 2-3 hal leves kocka
- sok-sok kapor
- tejszín
- víz
- só és bors
Elsőként a hagymát, a burgonyát és a répákat feldaraboljuk, a kaprot nagyon apróra vágjuk, de most egy kis újítás gyanánt újhagymát is karikázok.
A lábasban kevéske olajon megdinsztelem a hagymát, majd a lazacról finoman levágom a bőrt, amit a hagymára pakolok, így egy intenzívebb halas alapízt kapunk majd a végén.
Amikor a hagyma már nagyjából kész, akkor öntünk egy kevéske vizet az alapba, majd belemorzsolunk 2-3 halleves kockát az alapba. (Maga a kocka már Magyarországon is pl innen )
A leves alapba beledobáljuk a babér leveleket, a feldarabolt újhagyma darabokat, a szegfűborsokat, sózunk és borsozunk, majd érkeznek a répák. Amikor egy nagyon picit már kezd puhulni a répa, akkor jöhetnek a burgonyakockák és a kapor, majd folytatjuk a főzést.
Mi is hiányzik még? Hát persze, a lazac. A szépen felkockázott lazacoknak nagyon kevés idő kell, de mielőtt a hal darabok bele kerülnek a levesbe, előtte halásszuk ki a kifőtt lazac bőrt. Szóval finoman bedobàljuk a lazac kockákat a levesbe, majd öt perc eltelte után már találunk is.