LevesekMexikói ételek

Sopa de Albondigas – avagy egy tartalmas, kíváló mexikói leves

Nagyon rég volt már, amikor ezt a igazán zöldséges, húsgolyós mexikói levest lefőztem a családnak – most pedig eszembe jutott, és el is készítettem. De nem csak mi ettünk belőle, hanem egy nagyon kedves baráti házaspárnak is főztem belőle – mert a hétévége úgy alakult, hogy felszaladtak hozzánk – én pedig megleptem Őket, hogy ők is élvezhessék egy kicsit a latin ízvilágot.

Nos elsőként vörös- és fokhagymát pucoltam, daraboltam, majd ezeket megdinszteltem egy nagyobb serpenyőben. Párhuzamosan répákat is tisztíottam, daraboltam, majd ők is mentek a hagymák mellé – ez azért fontos, mert a répák így kicsit karamellizálódnak, ízesebb lesz a végeredmény. Ahogy a képeken is látjátok, a végén még újhagymát is tettem az alapba, ezzel pedig a friss tavaszi ízek felé próbáltam a levest vinni.

Amikor már szépen néz ki az alap, akkor érkezik a paradicsom. Lehet friss paradicsommal dolozni, de akkor ezeket le kell forrázni, a héjukat eltávolítani – de én egy lusta és racionális emberke vagyok, úgyhogy inkább bontok egy előkészített paradicsom konzervet, ami megy is a répákra. Só, bors, római kömény, gyömbér, petrezselyem megy a kombóra, majd azért, hogy a végeredmény tényleg leves legyen, még folyékony paradicsomot is öntök a serpenyőbe.

Hagyjuk rotyogni a cuccot, mindeközben pedig készítünk klassz húsgolyókat – mert ennek a levesnek az is fontos eleme ám. Darált sertés comb, két tojás, kukoricadara vagy zsemlemorzsa (nekem ez utóbbi volt itthon), maréknyi petrezselyem zöld – só és bors. A masszát összegydolgozzuk, majd pinpong méretű golyókat gyúrunk belőle.

Az elkészült golyókat egy kevéske olajon szépen aranybarnára sütjük – persze úgy, hogy minden oldaluk klasszul átpiruljon.

Tehát kész a zöldséges alap, kész vannak a húsgolyók – most már tényleg főzzünk levest. Fagyasztott alaplevet dobunk a lábasba, majd kb ugyanennyi vizet is töltünk rá. Érkezik a korábban elkészített ragu – hagyjuk, hogy egy kicsit összeforrjon a két összetevő. Ezután jöhetnek a friss, darabolt zöldségek: kígyó uborka, kápia paprika, újhagyma, cukkini – amiknek már nem kell olyan durva hőkezelés – de ezt majd mindenki eldönti magának. A végén még bedolbáljuk a húsgolyókat is, amik szintén úsznak egy jó nagyot a levesben – majd szép lassan tálalunk is.

És íme a végeredmény…

És itt egy régi videóm is, ugyanerről az ételről… 🙂