Portugál csirke zúza – Portuguese Chicken Gizzards (Moelas)
Hozzávalók:
- 50 dkg csirke zúza
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1/2 szál kolbász
- 3-4 db babérlevél
- 1/2 doboz darabolt paradicsom
- 1 el száraz fehér bor
- chili paprika
- friss koriander zöld
- só és bors
- kevéske víz
Kevés olíva olajon megdinszteljük az apróra vágott vörös és fokhagymát, de most dobjuk be az alapba a babér leveleket is. A kolbászt kisebb kockákra vágjuk, a csirke zúzát szépen megtisztítjuk, sőt az inasabb részeket ki is vagdossuk. A zúzákat szintén felkockázzuk, kb akkora kockák készüljenek, mint a kolbászok.
Amint már alakul a hagymás alap, akkor jöhetnek a kolbász kockák, amiket kicsit le is pirítunk. Őket követi a sok-sok zúza kocka, amik szintén kapnak egy kis pirítást.
Öntünk egy decinyi száraz fehér bort az alapba, majd jöhet a só, a bors, apróra vágott koriander és némi chili – majd fedő alatt hagyjuk egy kicsit rotyogni a cuccot.
Még öntünk egy fél doboznyi darabolt paradicsomot a zúza alapba, de ha igényli, akkor kevéske vízzel is hígíthatunk a ragun – majd minimum egy órán át fedő alatt főzzük a cuccot.
Ha tehetitek, igazi portói borral együtt fogyasszátok, mert akkor a legkirályabb. (Időnként lehet a Lidl-ben vagy nagyobb hyperekben kapni.)