Marhaburger karamellizált körtével
Igen sokszor előfordul nálunk a burger különböző formában, aminek most egy kísérleti, talán egzotikusabb változatát mutatom meg.
Kezdem azzal, hogy a bucikat most nem mi készítettük, hanem egy profi cégtől, a Beretka Pékségtől kaptunk jó pár, gyönyörű puffancsot – amit ezúton is köszönök Nekik.
A munka a marhahús kiválasztásával, majd darálásával kezdődik, amit a kedvenc hentesünknél illik megejteni. Ezt követően – már otthon – a húsokat elkezdjük kiporciózni. Nálam most 15 dkg-os húspogácsák készültek, amiket egy formába passzíroztam, majd sütőpapíron pihentettem őket.
Elkészítettem egy bbq mártást – és még mielőtt a troll hadak nekem esnek jelzem, hogy erre is érvényes: ahány ház, annyi szokás. Szóval: karamellizáltam barna cukrot, amibe passzírozott paradicsomot öntöttem. A mártásba került még worcester szósz, bors, méz és folyékony füst, majd hagytam, hogy sűrűsödjön az öntetünk. Ahogy elkészült és kihűlt, szószos palackokba töltöttem őket, és folytattam a munkát.
Készítettem egy káposzta salátát, aminek az íze inkább a citrusosság felé vitte az irányt. Először is vékony csíkokra vágtam egy fél fej káposztát, majd úgyanígy jártam el a lila hagymával is. Megsóztam és borsoztam a kombót, majd kézzel alaposan összedolgoztam az alapot. Locsoltam rá kevés olivát, majd szintén csak ízelítőül majonézt – és már csak a citrom leve hiányzott. Egy fél citrom levét ráfacsatartam a salátára, majd ezt is hagytam egy kicsit összeérni.
Hogy még legyen mivel melózni, csináljunk ropogós, ízletes sült bacon-öket. Forró serpenyőben kisütjük őket, majd egy szalvétán lecsöpögtetjük mindet. Ugyanebben a serpenyőben elkezdjük megsütni a felkarikázott körtéinket, majd átfordítjuk őket, és megszórjuk barna cukorral. Hagyjuk, hogy karamellizáldódjanak, majd ismét fordítás, cukrozás.
Megtörténtek az előkészületek, irány a terasz, süssünk marhaburgert.
A grill feltekerjük, és a rácson elkezdjük sütni a marhahús pogácsákat, a bucikat pedig előmelegítjük, finoman megpirítjuk. Amint elkészülnek a husik, tálalunk.
A puffancsok alsó elemére halmozzuk a salátát, majd érkezik a marhahús, amit a bacon követ. A tetejére pakolunk egy-egy körtét, majd a bbq szósszal locsoljuk meg az egészet.
Érdemes kipróbálni, jó étvágyat! 🙂
Ha még nem like-oltad a Húsimádó oldalt, itt megteheted…