HúsételekKedvenceim

Vörösborban párolt, vörös áfonyás szarvascomb-ragu, pirított polenta körettel

Kicsit le vagyok maradva a blogolással – ez a recept már egy hete elkészült – de most végre van időm, és megoszthatom a részleteket Veletek.

Nos első lépésként a szarvashúst szépen lehártyázzuk, majd felszeleteljük illetve felkockázzuk. Ha már szeletelünk, akkor vegyünk elő szalonnát is, majd ebből is szeleteljünk egyenletes csíkokat.

Egy nagyobb edényben a szalonna csíkokat elkezdjük lesütni, de mielőtt megsülnének, előtte a felkockázott húsokat is rájuk szórjuk. Sózunk, borsozunk, majd egy fakanállal a húsokat időnkét át is forgatjuk – ugyanis az a lényeg, hogy egy szép pörzsréteget kapjanak a kockák. Közben fűszerezünk: néhány babérlevél, őrölt kömény, őrölt kakukkfű és borókabogyó megy a húsos alapba, majd ismét kevergetünk.

Egy másik edényben közben felaprított vörös- és fokhagymát dinsztelünk, majd az előkészített hagymát a húsokra öntjük. Jöhet egy jó minőségű, száraz vörösbor – én Cabernet Sauvignon-nal dolgoztam – amit a húsos alapba öntünk. Még dobunk egy fél maréknyi vörös áfonyát és egy evőkanálnyi őrölt piros paprikát is ebbe az alapba, majd fedő alatt pároljuk a cuccot.

Őszintén nem mértem az időt, de amikor már kezd puhulni a hús, akkor még két szál sárgarépát pucolunk illetve darabolunk, ami szintén megy a húsok mellé. További 20-25 perc párolás, esetleg még folyadék (víz vagy bor) hozzáadása szükséges még – közben pedig elkészíthetjük a köretet.

1/2 lilter víz, 1/2 liter tej egy lábasban felforral, majd vaj és reszelt parmezán megy a folyadékba – na és a kukorica daráról el ne feledkezzünk. Lassú tűz és lassú keverés, majd amikor már besűrűsödik a polenta, akkor egy lapos edénybe – tálcára – kiöntjük a krémet. Nagyjából egyenletesen elterítjük a masszát, majd kivisszük őkelmét a teraszra, ahol 10-15 perc alatt meg is dermed.

Egy éles késsel hasábokat vágunk a polentákból, majd vékony vajon minden oldalukat átpirítjuk.

Most már csak tálalni kell – egy pohár vörösborról pedig el ne feledkezzünk, mert így válik teljessé az élmény.