HúsételekKedvenceim

Pad thai – pirított mogyorós, csirkehúsos, chilis

Hozzávalók 2 főre:

  • 15-20 dkg filézett csirkemell
  • 3 szál répa
  • 3 szál zöldhagyma
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • kb 3-4 cm gyömbér
  • egy fél marék sótlan mogyoró
  • chili és só
  • 2 adag rizstészta
  • 2 tojás
  • szárított és/vagy friss koriander
  • 1-2 db lime
  • halszósz
  • szójaszósz

Elsőként megpucoljuk a fokhagymát és a darab gyömbért, majd vagy apró lyukú reszelőt használunk, vagy vékonyka szeleteket gyártunk – a lényeg az, hogy ezt a két összetevőt kevéske olajon elkezdjük lepirítani. A csirkemelleket felkockázzuk, majd ezeket a kockákat a gyömbér-fokhagyma kombóra dobáljuk. Folytatjuk a pirítást, a lényeg az, hogy a húsok minden oldalát klasszul süssük le. Most jöhet a só és a chili, aztán míg a húsok pirulgatnak, addig a répákat és az újhagymákat feldaraboljuk.

A húsokra egy idő után rádobjuk a répa csíkokat, majd az újhagymákat is – aztán amíg ők is elkészülnek, addig egy mozsárban összetörjük a mogyorókat. Az elkészült mogyoró tördeléket egy másik serpenyőben szintén lepirítjuk, majd ezek is mehetnek a hagymás, répás alapba, majd szója- és halszósz is érkezik a serpenyőbe, amiket aztán alaposan összedolgozunk.

Amikor ide eljutunk, akkor a sűrű alapot a serpenyő vagy a wok egyik oldalára terelgetjük, majd a két tojást az üres oldalra ütjük. Kvázi készítünk egy két tojásos rántottát és amikor már kész lenne, akkor a többi összetevővel átkeverjük a tojásokat.

A két adagnyi rizstésztát forró vízben 6-8 perc alatt megfőzzük, majd a kész tésztákat a már majdnem kész ragura öntjük, amire még jöhet koriander és az újhagyma zöldje, esetleg még chili – és két-három perc pirítás után szinte kész is vagyunk. A ragut alaposan meglocsoljuk még lime levével, amitől aztán friss és üde lesz az íz és az illat – és már tálalhatunk is.

És a végeredmény…