Kolbászos zöldségleves
Az ősz beköszöntével egyre inkább előtérbe kerülnek a tartalmas, forró levesek – melyre most egy nagyon jó példát hozok. Tök egyszerű elkészíteni, sok mindent fel lehet használni a hűtőből – vagyis végszükség esetén is egy jó kis ebédet varázsolhatunk a családnak.
Hozzávalók:
- 1/2 szál kolbász
- 1 fej vöröshagyma
- 1 nagyobb szál gyökér zöldség
- 1/2 fej karalábé
- 1/2 fej zeller
- 1/2 csomó petrezselyem
- 2 rózsányi karfiol
- 4-5 fej csiperke gomba
- 1 db burgonya
- 4 szál répa
- só, bors, chili, őrölt kömény
- liszt, tejföl, piros paprika
Az apróra vágott vöröshagymát egy lábasban megdinszteltem, majd a felkarikázott kolbászok felét a hagyma mellé dobtam. Fedő alatt hagytam hogy a kolbász egy kicsit együtt dolgozzon a hagymával, majd felöntöttem az alapomat vízzel.
Jöttek a fehér zöldségek, amik majd az alapízt megadják: a gyökér zöldség, a karalábé és a zeller. Ezeket nagyjából azonos méretűre daraboltam, majd mentek is a lébe. Érkezett a só, egy csomó bors és kömény, na meg a petrezselyem zöldjének a fele, jó apróra vágva. Fedő alatt főztem a levest, közben folytattam a többi összetevő aprítását.
Érkezett a feldarabolt karfiol és a gomba is, majd sorrendben a répák, a végén pedig a krumplik. A vége felé még bedobáltam a kolbászok másik felét illetve a petrezselyem zöld maradékát is a levesbe – azután már csak finomítás, a fűszerezés simítása várt rám.
Amikor már minden megpuhult és az ízek is összeálltak, akkor még készítettem egy vékony, paprikás, tejfölös habarást, ami feltette a levesre a koronát.
Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket: