Jalfrezi csirke curry
Észak-India és Pakisztán egyik kedvenc fogását próbáltam most ki – és mivel nagyon könnyen elkészíthető, ezért biztos vagyok benne, hogy máskor is az asztalunkra fog majd kerülni. Mondhatnám erről az ételről, hogy ez az indiaiak és pakisztániak csirke paprikása – de természetesen simán lehet bárány vagy kecskehúsból is készíteni, ha esetleg azt tudunk beszerezni vagy az van a hűtőnkben.
Hozzávalók:
- kevéske olaj
- 60-70 dkg filézett csirke felsőcomb
- 1/2 ek kurkuma
- 1/2 ek őrölt római kömény
- 1/2 ek őrült gyömbér
- 1/2 ek madras curry por (erős)
- 2 ek szárított koriander
- csipetnyi tört chili
- 2 fej vöröshagyma
- 2 -3 gerezd fokhagyma
- 35-40 dkg hámozott paradicsom
- 1 db tv vagy kápia paprika
- 1 kisebb marék zöld koriander levél
- só és bors
- 2,5 dl basmati rizs
- 5 dl víz
Elsőként megtisztítjuk és felaprózzuk a kétféle hagymát, amiket egy mélyebb serpenyőben kevéske olajon meg is dinsztelünk. A kurkumát, a római köményt, a gyömbért, a madras curry-t és a szárított koriandert a hagymás alapba szórjuk, majd kicsit le is pirítjuk őket.
A csirkecombokat felkockázzuk, sózzuk, majd a fűszeres, hagymás alapban pirítjuk úgy, hogy mindegyik húsdarab egy kicsit kifehéredjen, esetleg picit le is piruljon.
Ha már van színe a húsoknak, akkor érkezhet a hámozott, darabolt paradicsom (konzerv), majd ezt a kombót fedő alatt pároljuk vagy 20 percig. Néha azért megkeverjük a paradicsomos, húsos alapot, esetleg borsozzuk, sózzuk és chilivel ízesítünk.
A 20 perc letelte után apróra vágunk paprikát (tv vagy kápia), amit friss koriander levéllel együtt a currybe főzünk – ehhez kell még vagy 10 perc. Egy kisebb lábaskában basmati rizst pirítunk le (kavargatás közben), majd felöntjük vízzel, és fedő alatt pároljuk a rizst. Amikor már felforr a víz, akkor takarékra vesszük a lángot, majd pár perc múlva lekapcsoljuk a takarék lángot is – és hagyjuk, hogy fedő alatt még párolódjon a köret.
Ennyi a tennivaló, most már csak az ízeket és az illatokat kell élvezni.