Carbonara gnocchi
Hozzávalók a gnocchihoz:
- 60-70 dkg burgonya
- 20-22 dkg liszt
- 3 tojás sárgája
- só
A burgonyákat sós vízben megfőzzük, majd amikor a villa már lazán beleszúrható a krumplikba, akkor egy késsel lehúzogatjuk a héjukat. Krumplinyomóval egy gyúródeszkára kinyomjuk a burgonyákat, majd 3 tojás sárgáját ütünk a kupac tetejére. Jöhet a só és a liszt – kb amennyit felvesz. Kézzel összegyúrjuk – a lényeg az, hogy egy könnyen megdolgozható, tészta szerű gombócunk szülessen, ami már nem ragad a deszkához.
Késsel levágunk egy-egy csíknyi tésztát, majd kinyújtjuk őket – és 2-3 centinyi kis gnocchikat próbálunk kialakítani. Forró, de nem forrásban lévő vízben több részletben megfőzzük a tésztácskákat. Ahogy végeztünk, a főzőlevet nem öntjük ki, mert szükség lesz még rá.
Hozzávalók a carbonara mártáshoz:
- 15-20 dkg császár szalonna
- 3 egész tojás
- 3 tojás sárgája
- 10-12 dkg parmezán sajt
- só és bors
A tojásokat és a tojás sárgákat egy jénai edénybe dobjuk, majd villával felverjük őket. Belereszeljük a parmezán egy jó részét, sózzuk és borsozzuk a carbonara mártást. A főzőléből 3-4 evőkanálnyit a tojásos alapba kanalazunk, de ügyeljünk rá, hogy ne legyen nagyon forró, mert akkor kicsapódik a tojás.
Egy serpenyőben kisütjük a feldarabolt császár szalonnákat, majd ha elkészültek, akkor félrerakjuk őket. A serpenyőben a gnocchikat elkezdjük átmelegíteni, jöhetnek a megsütött szalonna csíkok is, majd finoman elkezdjük rácsorgatni a tojásos alapot, de úgy, hogy folyamatosan kevergetni, rázogatni kell a serpenyőt. Könnyen rántottát lehet csinálni a tojásból, úgyhogy itt nagyon oda kell figyelni.
Tálaláskor én friss, vékony csíkokra vágott bazsalikomot és frissen reszelt parmezánt szórok a tésztákra. Egyszerű, de nagyszerű étel, érdemes kipróbálni.