Louis’ Lunch burger
Tudom, aki ránéz a kezdő képre, az rögtön azt fogja mondani: Ez nem is hamburger! Pedig aki ezt mondja, az alapvetően téved. Elmagyarázom…
Nos ez a burger még az 1900-as évek óta ugyanazon recept alapján készül, amely a connecticut-i New Haven-ben született – és ami hagyomány már a negyedik generáció óta folytatódik. Mondhatni, ez amerika és talán a világ legrégebbi hamburger receptje – úgyhogy most ezt fogom Nektek bemutatni.
Hozzávalók (1 db burgerre értendő):
- 14 dkg-os marhahús pogácsa
- 2 szelet toast kenyér
- 1-3 szelet fehér hagyma
- 1-2 szelet paradicsom
- só és bors
- cheddar sajt (elsősorban sajtkrém, de én reszelt sajttal dolgoztam) – ez az összetevő már az ötvenes évek reformjának az eredménye
- …. és ami nagyon fontos: nincs ketchup, nincs majonéz, nincs semmi saláta levél, nincs semmi egyéb sallang.
Első lépésként előkészítjük a hús pogácsákat a szokásos módon, vagyis a megdarált marhahúst 14 dkg-os golyókká formázzuk, majd egyenletes vastagságú húspogácsákat készítünk belőlük. A felkarikázott hagymákból 1-3 szeletet teszünk a húsok tetejére, majd kiballagunk a grillhez. Én egy halsütő eszközt vettem elő, amibe egyszerre három húspogácsát tudtam beszuszakolni, majd a húsok mindkét oldalát sóztam és borsoztam. A grillrácson normál lángon, a fedél lecsukása mellett készre sütöttem a húspogácsák mindkét oldalát – közben pedig a toast kenyerek pirítása következett.
Nos a toast kenyerek egy-egy oldalát finoman megpirítottam, majd amikor már a húsok is készen voltak, akkor már a véghajrába is fordultunk. Egy deszára fektettem az egyik toast kenyeret úgy, hogy a pirult felülete legyen felül. Erre szórtam reszelt cheddar sajtot (hivatalosan ezt cheddar sajt krémmel kellene csinálni), majd erre érkezett a megsült húspogácsa, amire rátettem a paradicsom karikát – majd a sort ismét pirítóssal zártam. A toast kenyérke alsó és felső részen még nincs megpirítva – ez lesz az utolsó fázis, vagyis ismét a grillrács következik. Felpakoljuk a burgereket, kapnak egy kis hőt, egyszer fordítunk is rajtuk, hogy mindkét oldaluk kicsit megpiruljanak – majd már ehetünk is.
Konklúzió?
Nagyon érdekes, nagyon letisztult ízvilág – gyakorlatilag a hús, a hagyma, a paradicsom és a cheddar tökéletes kombinációja – de a mai világhoz már talán túl egyszerű. Az én próbaalanyaim 23-26 éves fiatalok voltak – Karina, Gábor és Tomi – de Nekik az első, eredeti receptúra után már szükségük volt szószokra és sült bacon-re is, vagyis kicsit megerőszakoltuk a 120 éves receptet… de hát a világ már csak ilyen. 😀