Jalapeno-s, csokis bivalyhús kockák
Még soha sem dolgoztam bivalyhússal, úgyhogy egy kicsit vakrepülésnek indult a dolog – de a végén a vendégeinknek és nekünk is nagyon bejött ez az újdonság.
Hozzávalók:
- 1 kg bivalyhús
- kevéske liszt
- 2-3 fej vöröshagyma
- 1 ek koriander
- 1/2 ek őrölt gyömbér
- 1/2 ek őrölt római kömény
- 1/2 ek őrölt fokhagyma
- 1 dl paradicsompüré
- ízlés szerint jalapeno karikák ( 8-10 karika)
- 1 db kápia paprika
- 1/2 tábla étcsoki
- só és bors
- esetleg chili
- köretnek tortilla lapok
Első feladat a bivalyhús megtisztítása. Hasonlóan a marhahúshoz eltávolítjuk a felesleges hártyákat, az esetleges inas részeket – majd a húst nagyjából egyenletesen felkockázzuk. Egy tálban kevéske lisztbe forgatjuk a kockákat, de törekedjünk arra, hogy a húskockák ne nagyon ragadjanak össze.
Egy serpenyőben a belisztezett húskockákat elősütjük, aminél az a fontos, hogy mindegyik hús kapjon egy kis pörzsréteget, a húsok szép pirult színűek legyenek. Egy mélyebb serpenyőben a feldarabolt hagymákat dinszteljük meg, majd ha már klassz az állaguk, akkor érkezhetnek a húsok, a paradicsom püré és a fűszerek. Mindent összekeverünk, fedőt teszünk az edényre, majd takarékon hagyjuk rotyogni a cuccot ezer évig.
Na nem vicc, tényleg sokáig kell a húsokat puhítani – összességében 2,5-3 órát biztos eltart a mutatvány. Időnként azért kevergetjük a ragut, mert hajlamos egy kicsit lekapni a liszt miatt – de időközben még jöhetnek a darabolt kápia paprika és a jalapeno karikák is. Az idő előrehaladtával kóstolgatunk, ha igényli a ragu, akkor fűszerezünk ( értem itt a chilit és a jalapeno-t ), a művelet legvégén pedig érkezhet az étcsoki. Kb fél tábla csokira lesz szükség, de javaslom a kóstolgatást, mert akkor jó a végeredmény, ha a jalapeno/chili és a csoki egyensúlyban van.
Tálaláshoz én most egyszerűen tortilla lapokat dobtam a tányérok szélére – de nem is kellett volna jobban túllihegni a dolgot, mert nagyon illetek a húsokhoz.