HúsételekMexikói ételek

Jalapeno-s, csokis bivalyhús kockák

Még soha sem dolgoztam bivalyhússal, úgyhogy egy kicsit vakrepülésnek indult a dolog – de a végén a vendégeinknek és nekünk is nagyon bejött ez az újdonság.

Hozzávalók:

  • 1 kg bivalyhús
  • kevéske liszt
  • 2-3 fej vöröshagyma
  • 1 ek koriander
  • 1/2 ek őrölt gyömbér
  • 1/2 ek őrölt római kömény
  • 1/2 ek őrölt fokhagyma
  • 1 dl paradicsompüré
  • ízlés szerint jalapeno karikák ( 8-10 karika)
  • 1 db kápia paprika
  • 1/2 tábla étcsoki
  • só és bors
  • esetleg chili
  • köretnek tortilla lapok

Első feladat a bivalyhús megtisztítása. Hasonlóan a marhahúshoz eltávolítjuk a felesleges hártyákat, az esetleges inas részeket – majd a húst nagyjából egyenletesen felkockázzuk. Egy tálban kevéske lisztbe forgatjuk a kockákat, de törekedjünk arra, hogy a húskockák ne nagyon ragadjanak össze.

Egy serpenyőben a belisztezett húskockákat elősütjük, aminél az a fontos, hogy mindegyik hús kapjon egy kis pörzsréteget, a húsok szép pirult színűek legyenek. Egy mélyebb serpenyőben a feldarabolt hagymákat dinszteljük meg, majd ha már klassz az állaguk, akkor érkezhetnek a húsok, a paradicsom püré és a fűszerek. Mindent összekeverünk, fedőt teszünk az edényre, majd takarékon hagyjuk rotyogni a cuccot ezer évig.

Na nem vicc, tényleg sokáig kell a húsokat puhítani – összességében 2,5-3 órát biztos eltart a mutatvány. Időnként azért kevergetjük a ragut, mert hajlamos egy kicsit lekapni a liszt miatt – de időközben még jöhetnek a darabolt kápia paprika és a jalapeno karikák is. Az idő előrehaladtával kóstolgatunk, ha igényli a ragu, akkor fűszerezünk ( értem itt a chilit és a jalapeno-t ), a művelet legvégén pedig érkezhet az étcsoki. Kb fél tábla csokira lesz szükség, de javaslom a kóstolgatást, mert akkor jó a végeredmény, ha a jalapeno/chili és a csoki egyensúlyban van.

Tálaláshoz én most egyszerűen tortilla lapokat dobtam a tányérok szélére – de nem is kellett volna jobban túllihegni a dolgot, mert nagyon illetek a húsokhoz.