HúsételekKedvenceim

Citrusos húsgolyó, zöldfűszeres cukkini tócsniágyon, zsályás narancsredukcióval

IMG 8515

IMG 8532

Most egy olyan ételt hozok, amit nem saját magunknak, nem elsősorban a családnak készítettem – hanem a többi gasztrobloggernek és egy profi zsűrinek. Tegnap volt az Őszi Gasztroblogger Fesztivál a budapesti Food Convoy-ban, aminek a szervezője a Gasztroteraphy irója, bloggere, Miskey Melinda volt. Magáról a találkozóról még fogok írni, de most jöjjön az én „verseny ételem”.

A koncepció az volt a fejemben, hogy egy kvázi party ételt készítsek, amit egy állófogadáson, egy ilyen rendezvényen még el lehet fogyasztani – de legyen benne hús, és legyen olyan alapanyag is, ami a finomabb lelkű „csajoknak” is elmegy – így került képbe nálam a cukkini. Na meg úgy, hogy még a nyáron egy kisebb csapattal körbetekertük a Tisza-tavat, mire pedig megérkeztünk, addigra a párom egy hasonló cukkinis tócsnit tálalt köretként.

Tehát lássuk, hogy mikből állt az én kis party előételem.

Parmezán chips – Ez egy sütőpapírra reszelt, majd  sütőben összesütött dekor elem lett az ételem tetejére – ami sajnos a szállítás és a hűtőtáska miatt egy kicsit veszített a ropogósságából – de szerintem éke lett a fogásnak.

IMG 8483

Rozé kacsamell csík és karamellizált körte – A kacsamelleket már egy nappal korábban elkészítettem, majd hagytam, hogy a hűtőben még átjárja őket a finom fűszerkéreg, majd a nagy nap hajnalán éles késsel vékonyka szeletekre vágtam őket. A mellek oldalanként néhány percnyi sütést kaptak fokhagyma és rozmaring ágak társaságában, majd 20 percere 120 fokos sütőbe kerültek. A körtéket simán barnacukorral karamellizáltam a sütőben – de sajnos az utazás és a szállítás neki se tett jót, legalábbis látványban.

IMG 8457

IMG 8500

IMG 8486

IMG 8488

IMG 8499

IMG 8505

Citrusos húsgolyó – Aki sokat jár a blogomra, az talán már sejti, hogy becsípődésem a húsgolyó, illetve annak mindenféle változata. Ez most egy újabb kísérlet volt, szerintem és az általam „meginterjúvolt” bloggerek szerint is jó ízvilágú lett, ami a következő összetevőkből állt:

-darált sertéslapocka, zsemlemorzsa, só és bors, friss koriander levelek, őrölt koriander, tojás, citromfű és citromhéj

IMG 8446

IMG 8449

IMG 8452

IMG 8455

Zöldfűszeres cukkíni tócsni – Itt egy kisebb lyukú reszelőn cukkiniket és burgonyákat reszeltem le, majd kézzel alaposan kinyomkodtam a levüket. Ezután só és bors került a zöldségekre, kevéske liszt is érkezett – na meg egy nagy maréknyi friss, felaprított bazsalikom levél. Már csak a tojás hiányzott, majd indulhatott a serpenyőben való sütögetés, amihez egy kisebb kiszúró gyűrűt használtam.

IMG 8429

IMG 8432

IMG 8437

IMG 8435

IMG 8438

Zsályás narancsredukció – Ez volt az egyik legneccesebb eleme a tányéromnak, mert ilyet vagy ehhez hasonlót még sohasem csináltam. Azt tudtam, hogy a narancshoz nagyon jól fog illeni a zsályalevél – a teraszunkon pedig egy kisebb erdőnyi bokor van, tehát ezzel gond nem lesz. Nekiálltam narancsokat kifacsarni, majd egy lábasban redukálni – ami nem is egy gyors projekt. Még jó, hogy ezt két nappal korábban elkezdtem – mert úgy voltam vele, ez megromlani úgysem tudna. Szóval a recept a fejemben úgy nézett ki, hogy van a sok narancslevem, egy narancs héja lereszelve, csirke alaplé, kevéske cukor – amiket szépen összeredukálok. Jó is lett minden, az íze fantasztikus is lett – de az állaga mégsem olyan krémes, nem lett olyan mártásos. Jött még egy kevéske vaj – amitől gyönyörű fénye lett a mártásnak – és jöhetett egy kis étkezési keményítő, ami már elhozta a számomra megfelelő állagot.

IMG 8419

IMG 8425

IMG 8442

IMG 8444

Szóval ez volt az én kis „verseny ételem” – amivel sajna nyerni nem tudtam – de olyan „ellenfelek” ellen, akikkel egymás mellett „küzdöttünk” – szerintem nincs mit szégyellnem.

IMG 8515

IMG 8519

Köszönöm Mariannak a meghívást, gratulálok az összes résztvevőnek – jó volt végre személyesen is találkozni jó néhány bloggerrel és szakmabelivel, nagyon jó az ötlet és a helyszín.

csoportkep.jpg

fesztival.jpg

Vélemény, hozzászólás?