Grillezett poblano paprika krémleves
A poblano paprika a közönséges paprika (Capsicum annuum) egyik változata, Mexikó egyik legnagyobb területen termesztett paprikája. Szárítva anchónak hívják. Az „ancho” szó jelentése: széles. A közepesen csípős paprikák közé tartozik (1000–1500 Scoville-egység). A friss poblanót megsütve és hámozva konzervbe teszik vagy lefagyasztják. Gyakran megtöltik, hogy chiles rellenost készítsenek belőle. A szárított anchót szellős helyen tárolják vagy megőrlik, és így a mole nevű szószhoz használják. (Forrás: Wikipédia)
Előre szólok, hogy amit most készítettem, az nem egy autentikus mexikói étel – csupán az alapanyag mexikói, legalábbis a magokat tekintve. Tavasszal, amikor kinn voltunk Eszterrel „nyaralni”, akkor hoztunk egy zacskónyi poblanot, amiket természetesen meg is eszegettünk – a magokat azonban megszárítottuk. Esztike klasszul elültette a magocskákat, palántázott – a gyönyörű, napsütötte nyár pedig megtette a hatását – egy rakás paprikát sikerült a garázsunk oldalán és a hátsó kertben is megtermelni. Hetek óta fogyasztjuk őket – most pedig a kisebbekből levest terveztem készíteni – aminek a folyamatát most láthatjátok.
Hozzávalók:
- 10-12 db kisebb méretű poblano paprika
- 1 nagyobb fej hagyma
- 1 fej burgonya
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek őrölt piros paprika
- 1/2 l alaplé
- 1 l víz
- 1/2 marék friss koriander
- 2-3 lap kukorica tortilla
- 1 ek vaj
- só és bors
- chili, amennyiben nem elég csípősek a paprikák ( tapasztalatunk szerint egy paprikán belül is van olyan rész amely csíp és ami nem, vagyis nem tudhatod, hogy amit épp eszel, az fog-e csípni, vagy nem. Nekünk most pont kellemesen csípős lett a leves… )
Én most ismét a kimagozással kezdtem a műveletsort – mert hát jövőre is szeretnénk majd szüretelni. Szóval felvágtam a paprikákat, majd a grillrácson alaposan megsütöttem őket. Nem baj ha a bőr megbarnul, megfeketedik, mert úgyis lehúzzuk róluk őket.
A grillrács oldalsó égőjén a lábasban a hagymát megdinsztelem,majd egy kevés paprikával felütöm. A lábasba mehet az alaplé, majd a fokhagyma, a felkockázott burgonya – szóval nagyjából minden. Persze a megsütött poblanókról ne feledkezzünk meg, ezek is mehetnek a lébe – majd full gázon mehet a főzés. Ha igényli a leveske, akkor még jöhet víz is – nálam kb egy literre volt szükség.
Ha már kafa az ízvilág, akkor botmixerrel simára dolgozzuk – és ha kell, akkor még jöhet egy evés chili is.
Levesbetétként tortilla lapokat csíkozok, majd egy serpenyőben kicsit átpirítom őket. Kiülünk az őszi napsütésbe, kanalazzuk a leveskét – és egy kicsit ismét Mexikóban vagyunk.