HúsételekIndiai ételek

Fűszeres indiai húsgolyók

IMG 9226

Hozzávalók (24 db golyóhoz):

  • 80 dkg darált hús ( én fele-fele arányban sertés és marhahúst használtam )
  • 1 ek római kömény
  • 1 ek őrölt koriander mag
  • 1/4 ek kurkuma
  • 1/4 ek őrölt gyömbér
  • 2 ek koriander levél
  • ízlés szerint szárított chili
  • só és bors

A fűszereket és a darált húst egy tálban összekeverjük, összedolgozzuk. Vizes kézzel közel azonos méretű, talán golflabda nagyságú golyókat gyúrunk, amiket aztán vékony olajon elősütünk. Nem szükséges teljesen átsütni, mert még a mártásban is rotyognak majd.

IMG 9172

IMG 9175

IMG 9177

IMG 9179

IMG 9180

IMG 9186

IMG 9189

IMG 9191

IMG 9195

Míg a húsgolyók sülnek, addig felteszünk rizst megfőni, és amikor elkészül, akkor koriander levéllel megszórjuk az egészet, majd alaposan össze is dolgozzuk a két összetevőt.

IMG 9215

Hozzávalók a mártáshoz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db kápia vagy kaliforniai paprika
  • 400 ml kókusztej
  • 400 ml dobozos paradicsom
  • 1 ek kurkuma
  • 1/2 ek római kömény
  • 1/2 ek őrölt koriander mag
  • 1/2 ek őrölt gyömbér
  • 2-3 ek koriander levél
  • só és bors
  • ízlés szerint chili

A serpenyőben szintén kevés olajon megpirítjuk a római köményt, a koriander magot, a kurkumát és a gyömbért – és amikor már igencsak intenzív az illat a konyhában, akkor jöhet az apróra darabolt vöröshagyma. Öntünk a hagymához a 1/2 dl vizet, majd hagyjuk, hogy a fűszerekkel klasszul összepárolódjon.

A sűrű és fűszeres alapot felöntjük kókusztejjel és paradicsommal, majd jöhet az apróra kockázott paprika, a koriander levél, a só, a bors és a chili. Úgy állítsuk be a csípősséget, hogy a végén le lángoljon a nyelvünk, de azért pikáns és enyhén csípős legyen a mártás.

Hagyjuk, hogy a mártás szépen rotyogjon, majd amikor már besűrűsödött és az ízek már szépen mutatják magukat – akkor már tálalhatunk is.

IMG 9194

IMG 9201

IMG 9203

IMG 9204

IMG 9206

IMG 9208

IMG 9212

IMG 9214

Őszintén nem egy nagy munka ez az étel, egyetlen fontos dologra kell figyelni: előtte a spéci fűszereket be kell szerezni, mert ezek nélkül elképzelhetetlen a siker. Én a fűszerek java részét a Picante Fűszerboltból szereztem be, de aki nem Egerben vásárol, annak ott a jól bevált Fűszerész webshopja.

IMG 9226

IMG 9222

IMG 9219

allianz.jpg

Az Allianz elindított egy blogversenyt,melyen én is elindultam, gasztró kategóriában. Ha kedveled és követed a Húsimádó oldalt, akkor egy szavazattal jelezheted ezt az alábbi linken:

http://www.allianzblogverseny.hu/

 Köszönettel: Hegyvári Zoltán

allianz.jpg

Vélemény, hozzászólás?