Grill ételekHúsételekKedvenceim

Petrezselymes, fokhagymás, fehérboros sült garnéla és bio spárga – grillezett sajtokkal

Őszintén mondom, nem volt egyszerű címet adni ennek a posztnak, mert nem is tudom, hogy igaziból mi is a főelem, Bódi Andi bio spárgája (http://zoldsparga.hu/) vagy a roppanósra sült garnéla – de nagyjából tök mindegy is.


Vasárnap van, kicsit már túl vagyunk a klasszikus ebédidőn, de Eszterrel mi ezzel nem igen szoktunk törődni. Délelőtt végre egy baromi jót bicajoztunk Felsőtárkány irányába, majd a Dobó téren – a szokásos utolsó pihenőnk kapcsán – arról beszélgettünk, hogy milyen szerencsések vagyunk, hogy az ország legszebb és legélhetőbb városában lakunk, itt dolgozunk, itt ebédelünk szinte minden nap, itt élvezhetjük gyakran a hétvégéket is, míg másoknak ezért utazni kell, szállást foglalni, stb.

Nos közepesen fáradtan, de feltöltődve hazaértünk, majd csatlakoztunk Ádám fiunkhoz, aki a teraszon már várta a Forma 1 aktuális futamát. Már reggel megbeszéltük, hogy Andi frissen szedett spárgái lesznek a kései ebédünk alapanyagai, de közben eszembe jutott, hogy a múltkor milyen finom, petrezselymes garnélát készítettem a családnak – úgyhogy azt találtam ki, hogy ezt a két elemet egyesítem majd egy vasárnapi ebédben, vagyis a recept már kezdett is a fejemben összeállni.

Hozzávalók:

  • 10-12 szál friss, bio spárga
  • kb 20-25 dkg tisztított garnéla
  • 1 fej fokhagyma
  • 1/2 citrom leve
  • fél marék friss petrezselyem
  • oliva olaj
  • száraz fehér bor
  • só és bors
  • grill sajtok
  • bagett

Elsőként készítünk egy petrezselymes, fokhagymás öntetet, amit majd a garnéla sütésekor fogunk használni, ehhez pedig tépkedünk vagy vágunk a fűszerkertünkből friss petrezselyem leveleket, amiket bele is dobunk egy cutterba. Pucolunk vagy 6-8 gerezd fokhagymát is, ezek is mennek a darálóba, majd érkezik még citrom lé, kevéske fehér bor (Simon, Egri Csillag), kevéske oliva olaj – majd ezt a kombót a géppel szépen összedolgozzuk.

Míg én foglalatoskodom, addig Eszterem letörögeti a spárgákról a keményebb szárakat, majd a lágy részeket én még ketté is vágom. Darabolok még fokhagymákat, majd kevéske oliván kezdem a spárgákat lepirítani. Sózom és borsozom a szárakat, majd jöhetnek a garnélák is a serpenyőbe, ahol már kezd szépen alakulni a buli. A teraszt kezdi belengeni a piruló fokhagyma illata, de közben a grillrácson is kell dolgoznom, mert a sajtok ott készülgetnek, vagyis pörgés van.

Amikor a garnélák már kezdenek rózsaszínűre válni, akkor itt az ideje a petrezselymes öntetünk felhasználására. A serpenyőben lévő kombóra ráöntöm a zöldes löttyött, kicsit mérséklődik is a sistergés, most egy kicsit inkább párolódik a kétféle cucc. Ha úgy érzitek, akkor fehér borral lehet lazítani az állagot, nem baj, ha a serpenyőben a végén marad szaft, mert azt szuperül ki lehet tunkolni a bagett karikákkal.

Idő közben a grill sajtok is megsültek, gyorsan mindent feldobálunk a tányérokra, majd már a tányérok mellől szurkolhatunk a Forma 1-es csapatoknak… 🙂

Ha ilyen finom spárgát szeretnétek Ti is, akkor keressétek Bódi Andit a neten vagy kisebb-nagyobb termelői piacokon: http://zoldsparga.hu/kapcsolat/