Lecsós sertésszelet – avagy egy retró klasszikus a napi munka után
Hozzávalók:
- 6 szelet sertéskaraj
- 2 fej vöröshagyma
- 4 db tv paprika
- 4-6 db paradicsom
- 2 ek őrölt piros paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 szele füstölt szalonna
- só és bors
- chili
Péntek délután, pörögtünk egész héten, végre itthon vagyunk, de szinte tök üres a hűtő. A fagyasztóból kiveszünk 3 zacsi karajt – majd nekiállok egy gyors főzésnek. A konyhában bekapcsolom a zenét, kibontok egy világbajnok sört – amit Viktor fiacskámmal együtt főztünk. Apa-Fia IPA. Hideg, gyönyörűen habzik – és baromi finom… 🙂
Nos főzzünk, pörögjünk. A szalonnából leszelek vagy 10 vékonyka szeletet, majd fel is kockázom. Egy nagyobb serpenyőben a szalonnákat elkezdem lepirítani – közben pedig egy kicsit megklopfolom a karaj szeleteket. Nem nagyon, csak egy kicsit megtöröm a rostokat. Só, majd lisztben megforgatom a husikat. Amint megpirultak a szalonnák, úgy kiemelem őket a zsírból, majd elősütöm a húsokat. Akkor lesznek jók, ha halvány barna, enyhén kérges felület látható rajtuk.
Míg ők sülnek, addig a hagymát és fokhagymát megtisztítjuk, majd feldaraboljuk. A húsok elkészülte után a zsiradékban megdinsztelem a hagymát és fokhagymát – fedő alatt. A hagymás alapba mehet majd két kanál szegedi őrölt paprika – amit szépen összedolgozok.
A szabad időben felkarikázom a paprikákat és a paradicsomokat, majd a hagymás, őrölt paprikás alapba beleszórom a felkarikázott paprikákat. Kicsit összeesik, sózok borsozok, jöhet egy kis csípős chili vagy paprika is – majd érkezhetnek a paradicsom karikák is. Fedő, majd párolom a cuccot.
Most már jöhetnek a húsok és a félretett szalonna kockák is. Ezeket is beledobom az alapba – majd fedő alatt párolom az egész cuccot. Azért kóstolgatok, ízesítek – közben pedig készítek egy adag nokedlit is.
A sör már finoman beüt a fejembe, erős is, meg éhes is vagyok. Gyorsan tálalok – gyorsan fotózok, és már lehet is enni. Kicsit előjönnek a menzai élmények – de azért ez sokkal finomabb, mint amit a konyhás nénik elénk pakoltak annó… 🙂