Vöröslencse főzelék, citromos, korianderes húsgolyókkal
Hozzávalók a főzelékhez:
- 40 dkg vöröslencse
- 2 fej vöröshagyma
- 6-8 gerezd fokhagyma
- gyömbér
- 1 kk őrölt kömény
- 1 kk római kömény
- 2 ek kurkuma
- 2 ek garam masala
- 5-6 babérlevél
- 3-4 csepp GABKO chili
- só és bors
- 1,5-2 l víz
Egy lábasban vékony olajon elkezdem dinsztelni a hagymát és a belereszelt gyömbért. Kevergetem, és már érződik is a gyömbér illata. Amint kezd megpirulni a hagyma, akkor jöhet a két zacskónyi vöröslencse, amit alaposan összekeverek a hagymával. A fűszereket egy kisebb tálba szórom, összekeverem, majd mehetnek a lencsékre – amiket így együtt pirítunk. Pirítunk, vagyis nincs még folyadék – és így már kezd egy kicsit indiai illat áradni a konyhában.
Míg a lencse és a fűszerek pirulnak, addig a teáskannában vizet forralok. A forró vizet a lencsékre öntöm, de már rögtön meg is kell keverni a főzelék alapot. Érkezhetnek a babér levelek, a feldarabolt fokhagymák, a só és a bors. Csöppentünk még egy kevés chilit is a főzelékbe – majd kb 20-25 percig főzzük a lencsét. Közben azért kevergetünk, ha kell, akkor öntünk hozzá forró vizet – vagyis azért szemünk a pályán legyen.
Közben előkészítjük a húsgolyókat.
Hozzávalók a húsgolyókhoz:
- 40-50 dkg darált marhahús (vagy csirke, vagy sertés, vagy bárány)
- 2 db tojás
- zsemlemorzsa
- só és bors
- 3-5 csepp GABKO chili
- 1/2 ek citromfű
- reszelt citromhéj
- reszelt gyömbér
- 1 ek szárított vagy friss koriander zöld
Az összetevőket egy nagyobb edényben összedolgozzuk, kézzel alaposan összegyúrjuk. A kezünket bevizezzük, majd pingpong labda méretű golyókat formázunk belőlük.
Egy serpenyőben vékony olajon megsütjük őket, majd visszatérünk a főzelékhez és a tálaláshoz.