Az Ünnepi Gasztroblogger Fesztivál legfinomabb sós ételének receptje
Hogy miért én írom le ezt a receptet? Hát azért, mert a találkozón megjelent szép számú blogger ( 97 %-ban bloggerina ) az én ételemet választotta a három kategória ( édes, mentes és sós ) utóbbi csoportjában a legfinomabbnak – ami számomra egy óriási megtiszteltetés volt. Számomra az első nagy élmény az volt amikor először a család dicséretét sikerült kiérdemelni, majd a következő lépcsőfok már maga a blog és a kiszélesített baráti kör volt, ahol szintén sok pozitív visszajelzést sikerült kapnom – most pedig a többi gasztroblogger alkotott véleményt, ami ismét már egy másik szint – legalábbis szerintem.
Tehát szombaton délután összejött egy népes kis csapat az Etalon Étteremben, ahol az én érkezésemkor már javában tartott a terítés, tálalás, dekorálás – vagyis az érintettek java része már csinosítgatta a verseny ételét. Én is gyorsan regisztráltam, köszöngettem az ismerős és még ismeretlen bloggereknek – majd tálaltam én is. Ahogy majd látjátok, most egy húsos pitét sütöttem, amit ünnepibb desigban és ízvilágban gondoltam kitenni a tányérra – mert hát a verseny tematikája azért az volt, hogy lehetőleg karácsonyi, ünnepi étel kerüljön a „zsűri” elé.
Itt a blogon már kétszer is készítettem húsos pitét, így egy minimális rutin állt már mögöttem – most azonban annyiban másabb lett ez a recept, hogy az erdei gomba, a zsálya és az egyéb összetevő ( kétféle darálthús, répa, paprika ) mellett sült sütőtök is gazdagította az ízvilágot. A másik fontos elem a tányéron a sütőtök püré volt, ami nem is teljesen az én ötletem volt, hanem életem párja, Esztike javasolta, hogy készítsek ilyen kiegészítőt – de hát egy magamfajta pasi mögött mindig nagyon jó, ha áll egy nagyszerű társ, aki ilyen jó ötleteket ad a férjének.
Hozzávalók a pitéhez:
- 25-30 dkg őzláb gomba
- 2 fej vöröshagyma
- 2-3 szál répa
- 1/2 fej kaliforniai paprika
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 8-10 levél zsálya
- 40 dkg sertés és marha darált hús (50-50%)
- 2-3 ek paradicsom püré
- 10-15 dkg sült sütőtök kocka
- só és bors
- 2 lap leveles tészta
- 1 tojás
Hozzávalók a püréhez:
- sütőtök
- só és szárított kakukkfű
- vaj
Szóval a szombat reggel elkészített pitémet szépen kicsomagoltam, majd szembesülnöm kellett azzal, hogy a piteforma aljból kissé nehezebben akar elválni a tészta – de hát ebben semmi meglepő sincs, mivel amikor elkészültem vele, akkor azért hogy szállítható legyen az Eger-Bp vonalon, benn hagytam a formában, ami aztán majdnem egy baráti ölelésben végződött – de a végén csak sikerült kitálalnom. A pürét még reggel habzsákba kanalaztam, klasszul lehűtöttem – ami aztán olyan szépen tartotta is a formáját, hogy büszkeséggel töltött el a tálaláskor.
A pite elkészítése:
Sütőben megsütjük a felkockázott sütőtököt ( amikre csak kevés só és sok kakukkfű kerül ), közben pedig egy serpenyőben megdinszteljük a hagymát. A répát megtisztítjuk, majd felkockázzuk vagy cutterrel feldaraboljuk. A répa darálék mehet a hagyma mellé, kissé pirítjuk őket, hagyjuk, hogy karamellizálódjanak a darabkák. Ezt követi a vegyes darált hús, amit fehéredésig hőkezeljük. Ez után jöhetnek a fűszerek, a paradicsom püré, a ledarált paprikák és zsálya levelek, na meg a megsült sütőtök kockák is – a legvégén pedig a külön lepirított őzláb gomba darabok is. Addig főzzük a húsos masszát, amíg tényleg minden át nem puhul kóstolgatunk, finomítunk az ízeken – majd ha kész a cucc, akkor kivisszük a teraszra, a hidegre, hogy lehüljön a töltelék. Nem jó, ha forrón tesszük a masszát a leveles tésztára, mert felolvasztja azt – így erre figyeljünk.
A piteformát kikenjük vajjal, majd megszórjuk liszttel. A formába belefektetünk egy tészta lapot, formára vágjuk, majd belekanalazzuk a húsos ragut. A pite tetejét megpakoljuk csillag formájú tészta lapokkal, majd lekenjük a felületet tojással – és már mehet is a forró sütőbe. 180-190 C, és addig sütöd, amíg a tészta meg nem pirul, át nem barnul.
Egy piteszeletet kitettem egy pala táblára, majd kinyomkodtam öt kisebb sütőtök püré gömböt – mellettük pedig látványelemként egy szelet sütőtök és egy ág zsálya került a tálra. A másik palatáblán pedig maradt a megszegett húsos tortácskám, amihez aztán mindig kínáltam a püréből is – mert nagyon jól kiegészítették egymást.
A püré készítése:
A sütőben megsült sütőtök kocákat ( amik kaptak egy kevés sót és kakukkfüvet ) beletesszük a turmixgépbe, adunk hozzájuk egy rakat vajat és egy kevéske sót is. A turmix bekapcsol, majd több lépcsőben péppé dolgozzuk a sütőtököt. Én kanállal össze-össze kevertem a masszát – persze csak akkor, amikor ki volt kapcsolva a kés… Az elkészült pürét habzsákba töltöttem, majd ezek is mentek a teraszra, hűlni.
Szóval ez lett az én verseny ételem, ami persze frissen még finomabb lehetett volna, de így is kibírta a két órás autóutat – majd a végén a szakmai zsűri is a legfinomabbnak minősítette, ami számomra tényleg nagyon fontos megerősítés volt. Hogy miért? Nos azért, mert a mai világban, ahol már lassan minden ételnél az a legfontosabb tényező, hogy „minden mentes” legyen – szóval ebben a világban győzni egy húsos, lisztes, vajas, fűszeres étellel szerintem nem könnyű feladat, arról már nem is beszélve, hogy összesen négy fiúversenyző volt összesen, a sós kategóriában rajtam kívül pedig csupán egyetlen férfiember versenyzett – Ő pedig az étterem séfje volt. Igen, sikerült valahogy magam mögé szuszakolnom a profi séfurat, ami számomra szintén nagy fegyvertény volt ezen az estén…
Persze nem szabad elfelejteni a többi verseny ételt sem, mert őszintén nagyon nagy volt a kínálat. Én mindig fenntartással kezelem a paleo és a mentes ételeket, de ezen az estén egy előítélettel lettem szegényebb – ugyanis én is a Paleo cukrász akadémia termékeire szavaztam, mert annyira finomak voltak, annyira az én számíze szerint készültek, hogy meg sem tudtam volna mondani, hogy miből készültek – de ugyanígy jártam egy jó pár gluténmentes étellel is, vagyis úgy látszik, hogy én is formálható vagyok… 🙂
A sós és az édes kategóriában is tobzódtam, nagyon ízlettek Varga István (Etalon séf) pohárkákban tálalt ételfinomságai, de többször is kóstoltam sonkás és lazacos profiterol-okat is, a török töltött káposztákról már nem is beszélve.
Az este során klassz szakmai programok is voltak, tök jó volt találkozni a korábban már megismert bloggerrekkel illetve sikerült ismét újabbakkal személyesen is megismerkedni – vagyis a rendezvény tökéletesen elérte a célját.
Ezúton szeretném minden résztvevő nevében megköszönni a szervezést és a sok munkát Miskey Melindának (gastrotherapy) és családjának, akik az ötlettől a kivitelezésig vitték a rendezvényt – amiért mindannyian hálásak vagyunk. Köszi Nektek is 😀