Levesek

Cékla krémleves sült húsgolyókkal

IMG 4603

Régóta szemezgettem már a zöldségesnél a céklákkal – és most úgy éreztem, hogy itt az ideje egy leves projektnek. Kesztyűt a kézre, így még úgysem dolgoztam a konyhában… 🙂

Hozzávalók a leveshez:

  • kb 60 dkg cékla ( 5 db gumó )
  • 1 db burgonya
  • 1 fej hagyma
  • 1 kk gyömbér
  • kb 1-1,5 l alaplé
  • 3-4 ek joghurt
  • 1/4 citrom leve
  • 2 ek barna cukor
  • só, bors

Tehát legalább az egyik kezünkre veszünk egy kesztyűt, és meghámozzuk a céklákat. Mivel a deszkát sem akartam „összevérezni”, így egy zsírpapíron dolgoztam, biztos ami ziher. A meghámozott céklákat fel is kockáztam, majd egy kerámia tálba dobáltam őket. Egy darab burgonyával is ugyanezt tettem, majd jöhetett a konkrét főzés.

A hagymát megpucoltam, apróra daraboltam, majd vajon megdinszteltem. Amikor már jól nézett ki a hagymás alap, akkor érkeztek a céklák és a burgonya, majd az alaplé, só és bors, 1 kávéskanál gyömbér – és hagytam, hogy puhuljon a beltartalom. Természetesen a friss gyömbér jobb lett volna, de nekem épp nem volt a hűtőnkben.

Kb 15-20 perc főzicskézés után már megpuhultak a céklák, úgyhogy jöhetett a botmixer – amivel azután egyenletesre daráltam az összes zöldséget. Kóstolgatás, jöhet még só, kevés bors – na meg facsarunk bele citromot, adunk hozzá 2 evőkanál barna cukrot, hogy a földes ízt egy kicsit elvigyük egy más irányba.

Előveszünk egy kis tálat, pakolunk bele joghurtot, majd hőkiegyenlítést végzünk a levessel – azután ezt a kombót belekeverjük a lébe.

Rottyan a leves vagy kettőt – és már kész is vagyunk. 

Mivel húsevő vagyok, és nekem nagyon üres lett volna így a leves – nos ezért a hűtőnkben lévő, másik ételemből kimaradt húsgolyókat felmelegítettem, ami kiváló ötletként működött levesbetétként.

Konklúzió: nem egy szép zöldség ez a cékla, de levesként igen ízletes tud lenni, ha jól játszunk a sós és édes adalékokkal, akkor csoda jó dolog lehet belőle – a színét meg csak megszokjuk valahogy…

IMG 4568

IMG 4570

IMG 4572

IMG 4573

IMG 4576

IMG 4577

IMG 4580

IMG 4582

IMG 4583

IMG 4584

IMG 4585

IMG 4587

IMG 4602

IMG 4604

Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket:

facebook.jpg

insatgram.jpg

Vélemény, hozzászólás?