Cékla krémleves sült húsgolyókkal
Régóta szemezgettem már a zöldségesnél a céklákkal – és most úgy éreztem, hogy itt az ideje egy leves projektnek. Kesztyűt a kézre, így még úgysem dolgoztam a konyhában… 🙂
Hozzávalók a leveshez:
- kb 60 dkg cékla ( 5 db gumó )
- 1 db burgonya
- 1 fej hagyma
- 1 kk gyömbér
- kb 1-1,5 l alaplé
- 3-4 ek joghurt
- 1/4 citrom leve
- 2 ek barna cukor
- só, bors
Tehát legalább az egyik kezünkre veszünk egy kesztyűt, és meghámozzuk a céklákat. Mivel a deszkát sem akartam „összevérezni”, így egy zsírpapíron dolgoztam, biztos ami ziher. A meghámozott céklákat fel is kockáztam, majd egy kerámia tálba dobáltam őket. Egy darab burgonyával is ugyanezt tettem, majd jöhetett a konkrét főzés.
A hagymát megpucoltam, apróra daraboltam, majd vajon megdinszteltem. Amikor már jól nézett ki a hagymás alap, akkor érkeztek a céklák és a burgonya, majd az alaplé, só és bors, 1 kávéskanál gyömbér – és hagytam, hogy puhuljon a beltartalom. Természetesen a friss gyömbér jobb lett volna, de nekem épp nem volt a hűtőnkben.
Kb 15-20 perc főzicskézés után már megpuhultak a céklák, úgyhogy jöhetett a botmixer – amivel azután egyenletesre daráltam az összes zöldséget. Kóstolgatás, jöhet még só, kevés bors – na meg facsarunk bele citromot, adunk hozzá 2 evőkanál barna cukrot, hogy a földes ízt egy kicsit elvigyük egy más irányba.
Előveszünk egy kis tálat, pakolunk bele joghurtot, majd hőkiegyenlítést végzünk a levessel – azután ezt a kombót belekeverjük a lébe.
Rottyan a leves vagy kettőt – és már kész is vagyunk.
Mivel húsevő vagyok, és nekem nagyon üres lett volna így a leves – nos ezért a hűtőnkben lévő, másik ételemből kimaradt húsgolyókat felmelegítettem, ami kiváló ötletként működött levesbetétként.
Konklúzió: nem egy szép zöldség ez a cékla, de levesként igen ízletes tud lenni, ha jól játszunk a sós és édes adalékokkal, akkor csoda jó dolog lehet belőle – a színét meg csak megszokjuk valahogy…
Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket: