KedvenceimLevesek

Toszkán paradicsomleves

Eszterem vasárnap annyit kért, hogy ha van kedvem, akkor főzzek már neki egy finom leveskét. Nem sok klassszik leves alapanyag volt itthon, úgyhogy először fokhagyma vagy francia hagymalevesben gondolkodtam – de aztán eszembe jutott, hogy ehetnénk paradicsom levest is. Mondtam is a drágámnak, hogy mit tervezek, de rögtön jeleztem is, hogy nem valami édes, menzai verzióra gondolok – hanem bazsalikomos, fokhagymás fogásban gondolkodom. Így megkaptam a szabadjelzést, enyém lett a konyha…

Ha leves, akkor begyújtom a sütőt. Na persze ez komoly ellentmondás, de ehhez a leveshez azért sütni is kell egy kicsit. Feltekertem a hőfokot 200 C-ra, egy pizza sütőre terítettem papírt, majd vékony gyökérkenyérkéket dobáltam a felületre. A szeletkéket megkentem darabos paradicsommal, vágtam rájuk vékonyka fokhagyma csíkokat, majd só és bors is került a szenyókra. A kenyérkék mellé még pakoltam kettévágott koktél paradicsomokat is, amikre ugyanúgy ment a fokhagyma természetesen. Ahogy a fotókon látjátok, nem nagy adag kaja készült, de most csak két főre főztem – ami nekem néha komoly poroblémákat okoz, mert mindig nagyobb mennyiségben szoktam gondolkodni. 🙂

Nos akkor tényleg a főzés felé fordulok. Hagyma és fokhagyma megpucol, apróra darabol. A lábasba oliva olaj került, a kétféle hagymát megdinsztelem, majd érkezhet egy fél doboznyi darabolt, paradicsom konzerv. Fűszerek: apróra vágott vagy tépett friss bazsalikom levél, só, bors, szárított oregánó amivel a levest ízesítem, de érkezik még fagyasztott alaplé is – ettől lesz igazán teljes a mutatvány.

Főzzük a levest, egy közepesen sűrű, igazán mediterrán ízvilág kezd kialakulni – de ha úgy gondoljátok, akkor vízzel is lehet még finomítani az állagon. Közben megsülnek a levesbetétek, kiszedem őket a sütőből – és máris tálalok is.

A tányérba belepakolom a sült paradicsom és kenyér szeletkéket – ahogy a fotókon is látjátok – majd rákanalazom a tűzforró levest a cuccokra. Kell egy-két perc, mire a megsült, megpirult kenyérkék elkezdenek felpuhulni – közben a sok fokhagyma, a paradicsom és a fűszerek egyszerűen felrobbannak a szádban…

Egy biztos, ne randi előtt egyél ilyen levest, vagy ha igen, akkor a csajt/pasit is etesd meg vele… mert akkor együtt élvezhetitek a fokhagyma illatokat. 🙂