Levesek

Gyömbéres, kurkumás répakrémleves

223

Hozzávalók:

  • 10 szál sárgarépa
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1/2 kk őrölt kurkuma
  • 1 kk friss gyömbér reszelve
  • 1/2 kk őrölt kömény
  • szerecsendió reszelve
  • 3 babérlevél
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • 1/2-1 dl tejszín
  • 1,5 liternyi víz

A két fej hagymát és a fokhagymákat megtisztítjuk, majd géppel apró darabokra vágjuk mindet, és egy lábasban vajon és oliván elkezdjük dinsztelni az egészet. A megtisztított és felkarikázott répákat szintén a lábasba dobáljuk, majd a hagymával együtt pirítjuk őket. Ennek az a jelentősége, hogy némileg karamellizálódjanak a répa karikák, ezáltal az ízük is intenzívebb legyen.

182

183

184

185

187

Amint érezzük és látjuk, hogy a répák már pirulnak, akkor reszelünk friss gyömbért, illetve érkeznek a szárított fűszerek: kurkuma, kömény, bors és só, majd szerecsendiót is reszelünk bele. Dobunk a fűszerek mellé babérleveleket, amik aztán majd ki is kerülnek a léből. Felöntjük az egészet vízzel – vagyis nem kell bele alaplé. Fedő kerül a lábasra, majd főzzük a levesünket.

190

191

193

195

196

Kóstolás következik, ha szükséges, akkor még sózunk, borsozunk – és megnézzük, hogy mennyire puhult meg a répánk. Ha már okés, akkor érkezik a botmixer, majd tejszín, amivel még összerottyantjuk a levesünket.

Vékony vajon lepirítunk mindkét oldalán néhány kenyér háromszöget, és már tálalhatunk is.

202

213

216

223

226

Vélemény, hozzászólás?