Levesek

Zöldborsós, gombás sertésraguleves

IMG 1738

Amikor a hőmérő higanyszála elkezd konvergálni a nulla fok felé, és amikor már ilyen korán sötétedik, akkor nagyon jó a hazaérkezés után egy forró, tartalmas levessel folytatni a délutánt. A fagyasztóban még van sarudi, saját termelésű borsó, a többi hozzávaló pedig szintén megtalálható otthon – vagyis nincs semmi akadálya, hogy egy ilyen ízorgiával folytassuk a délutánt.

IMG 1672

Hozzávalók:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3-4 szál répa
  • 1-2 szál gyökér zöldség
  • 4-5 fej csiperke gomba
  • 15-25 dkg zöldborsó
  • 15-20 dkg sertéscomb
  • 1 ek piros paprika
  • 1 ek liszt
  • 1 késhegynyi chili
  • 1 kk őrölt kömény
  • 1 ek szárított bazsalikom
  • friss petrezselyem
  • só és bors
  • víz

A lábasban megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd a felkockázott, nem túl nagy méretű sertéshúsokat előpirítjuk. Arra kell törekedni, hogy a húskockák szépen kifehéredjenek, de az sem baj, ha egy picit megpirul a szélük. 

IMG 1674

IMG 1678

IMG 1679

IMG 1683

Ezt követően megszórjuk őket liszttel, kevergetünk, majd jöhet a szegedi pirospaprika is. Elkészül egy kicsit sűrűbb, krémes massza, amit kevés vízzel felöntünk. Fedő alatt hagyjuk, hogy egy kicsit puhuljanak a húsok, közben feldarabolunk minden zöldséget.

IMG 1696

IMG 1697

IMG 1700

A lábasba öntünk még vizet, majd érkezhet a gyökérzöldség és a répa, jöhetnek a fűszerek, a friss, apróra vágott vagy tépkedett petrezselyem zöld. Fedő ismét, lassú főzés következik.

IMG 1684

IMG 1685

IMG 1693

IMG 1702

IMG 1704

Kóstolunk, ha már kezd ténylegesen puhulni a hús, akkor bedobáljuk a feldarabolt gombákat, majd a zöldborsókat is. Ha igényli, akkor még sózunk, borsozunk.

IMG 1706

IMG 1714

IMG 1716

IMG 1720

IMG 1725

Ennyi. Nem egy nagy meló, egy átlag konyhában szinte minden alapanyag fellelhető – tehát tessék meglepni a családot. Jó étvágyat!

IMG 1738

IMG 1733

 

 Iratkozz fel, hogy mindig értesülhess a legfrissebb videókról:

youtube.jpg

 

Vélemény, hozzászólás?