Laskabombával, rozéban párolt rozmaringos nyúlcombok
A családi asztalunknál gyakoribb étel a vadnyúl, mint a házi, de most igen szép darabok kerültek elénk az üzletben – így ez lett az ebédünk.
Hozzávalók 6 személyre:
- 6 db nyúlcomb
- 1 nagyobb fej hagyma
- 1 rozmaring ág
- 3 gerezd fokhagyma
- 30 dkg laskagomba
- 1,5-2 dl paradicsom püré
- 2 ek piros paprika
- 1,5-2 dl rozé
- esetleg kevés víz
- só, bors, őrölt rozmaring
- tejföl és esetleg keményítő a habaráshoz
A combokat befűszerezzük: só, bors és őrölt rozmaring kerül a húsokra. Egy mélyebb serpenyőben kevés olajat öntök, majd a szétnyomkodott fokhagymákat és a rozmaring ágat beledobjuk – és finoman elkezdjük pirítani őket. Nagyon klassz az illat – a rozmaring és a fokhagyma már be is tölti a konyhát.
Bepakolunk 3 nyúlcombot, majd enyhén elősütjük mind a két oldalukat, majd a következő hárommal is ugyanezt tesszük. Vékony pörzsréteg keletkezik így a combokon, amiket félre rakunk.
A fokhagymákat és a rozmaring ágat a combok mellé tesszük, a serpenyőben pedig a feldarabolt hagymát megdinszteljük. Míg a hagyma puhul, addig a gombákat apró kockákra daraboljuk, amelyek aztán mehetnek a hagymára. Fedő alatt hagyjuk, hogy a gomba egy kis levet eresszen és elkezdjen puhulni is.
A serpenyő közepén csinálunk egy kis helyet, ide öntjük a paradicsom pürét, amit egy kicsit megpróbálunk átforralni. Közben a gombák tetejére rászórom a szegedi piros paprikát, ami viszonylag hamar fel is oldódik az olajos közegben – majd az egészet összekeverjük, összerottyantjuk.
A gombás lébe belepakoljuk a combokat, majd felöntjük rozéval az edényt, de ha nem lepné el, akkor jöhet még egy kis víz is. Kicsit sózunk, kóstolunk, majd ismét fedő, és lassú rotyogás következik
Míg a nyúlcombok puhulnak a gombákkal, addig fejenként 3 kisebb burgonyát megpucolunk, majd feltesszük őket sós vízben főzni.
Villával ellenőrizzük, hogy mennyire puhulnak a húsok – és ha már foszlós, akkor csak egy könnyű, tejfölös habarás hiányzik. Egy kisebb tálba öntünk egy kevés étkezési keményítőt és tejfölt, majd a szaftból egy merőkanállal kiemelek egy keveset – és elkészítem a habarást.
Még egy rottyanás kell a habaráshoz, kissé besűrűsödik a mártás – és már tálalhatunk is. A krumplikat kicsit megnyomorgatjuk villával, majd kevés vajjal lazítunk rajta.