Mediterrán halleves zöldségekkel, citromosan
A hétvége az ünneplés jegyében telt, ugyanis két születésnapot is ünnepeltünk ( Ádám és Tamás ) illetve ha már együtt a család, akkor az én névnapomra is ittunk egy-két pohárkával. És ha már családi ünnep, akkor természetesen nem maradhat el a közös ünnepi vacsora sem – ami jelen esetben egy különleges, mediterrán levessel kezdődött, majd egyben sült báránycomb volt a főétel ( amit majd a következő posztomban olvashattok ), ezt követően pedig Eszterkém desszertje zárta a sort – vagyis nem éheztünk ezen az ünnepi estén.
Következzen hát egy nagyszerű leves, lássuk az összetevőket:
- 40-50 dkg tilápia halfilé
- 2 l alaplé
- 1 fej vöröshagyma
- 2 szál újhagyma
- 3 fej burgonya
- 2 szál répa
- 2 szál szárzeller
- 2 db csillagánizs
- 3 babérlevél
- 1 szál rozmaring ág
- 5-8 szál friss koriander zöld
- 2-3 csepp GABKO chili
- 1 citrom leve
- 4-5 szelet lime
- só és bors
Ez a leves eltér az itthoni, hagyományos leveskészítéstől – vagyis nem dinsztelünk hagymát, hanem felolvasztjuk egy lábasban a lefagyasztott alaplevünket, amiben aztán 15-20 perc alatt előfőzzük a halfiléket. Amint ez az idő letelik, akkor a filéket kihalásszuk és félretesszük őket.
Míg az első művelet zajlik, addig megpucolunk és feldarabolunk mindent. A hagymát vékony csíkokra vágjuk, a burgonya és a répa apró kockákban kerül majd a levesbe, az újhagyma és a szálzeller nagyon vékonyka szeletkékben kerül előkészítésre. A forró alaplébe először a hagymát és a répát szórjuk, majd kb 10 perc után érkezik a burgonya és minden más zöldség, na meg az összes fűszer. Amikor a zöldségek már szépen bepuhultak, akkor még finoman fűszerezünk ( chili, só és bors ), majd citrommal beállítjuk a kívánt savasságot, illetve itt kerülnek vissza a lébe az előfőzött halfilék. Tálaláskor még lime szeleteket is teszek a tányérba, majd élvezzük a spéci, mediterrán ízeket.