HúsételekKedvenceim

Harcsa hortobágyi

Nagy-nagy öröm volt a számunkra, hogy a héten hazajöttek Finnországból Viktor fiamék – és ahogy ilyenkor lenni szokott, valami finomsággal próbálunk Nekik kedveskedni. Anyukám mátrai borzaskát készített nekik, mi pedig először harcsa paprikást terveztünk főzni, aztán kicsit tovább gondoltuk a dolgot, próbáltunk valami különlegesebb ételt azt asztalra tenni. Nos ez lett belőle…

Mivel gyönyörű, nyárias idő volt – így a teraszon álltam neki a palacsintákat kisütni, de aztán a többi műveletet is itt csináltam.

Elsőként felkockáztam a harcsa filéket – a kevésbé szebb darabokat külön pakoltam, mert ezek kellettek később a pöri alap elkészítéséhez.

Szalonnát csíkoztam, majd ezeket egy mélyebb serpenyőben lesütöttem. Amint a szalonna csíkok kikerültek egy tányérra, a harcsa kockákat finomam elősütöttem de tényleg csak finoman, nem kell nekik sok hő, sok idő…

Esztike darált egy csomó vöröshagymát, amiket a szalonna zsíron megdinszteltem. Amint már alakult a hagyma, jöhettek a kevésbé szép, előpirított harcsa kockák, amiket szegedi piros paprikával összedolgoztam a serpenyőben. Érkeztek a fűszerek (só, bors, kömény), darált zöld paprika, paradicsom konzerv, friss, aprított petrezselyem zöld – magyarul készítettem egy halas pörkölt alapot.

Az elkészült, igazán ízes pörkölt alap felét cutter-ban ledaráltuk, majd tejfölös sejmesítéssel készítettünk belőle egy fantasztikus öntetet – elvileg habarni kellett volna, de így sokkal jobb lett a végeredmény.

A másik pöri alapba most már mehettek a szebb harcsa kockák, amiket kellően hőkezelek illetve hagyom, hogy az ízek szépen összeérjenek.

Most már szinte minden összetevő megvan, állíthatjuk is össze a töltött palacsintákat. Ebben Eszti nagy király, úgyhogy hagyom Őt érvényesülni. Míg Ő tekergeti össze a palacsintákat, addig én még darabolok újhagymákat, petrezselymet.

Mivel nem tudjuk, hogy a gyerekek mikor érnek haza a nap végén – így azt találjuk ki, hogy a megtöltött halas palikat sütőbe sütjük majd készre – és ez jó ötlet is lesz. Megérkeznek a drágák, mi izzítjuk a sütőt, majd tálalunk. Egy nagyobb kanál mártás megy a tányér aljába, érkezik egy-egy ketté vágott harcsás palacsinta, köréjük szórok újhagymákat – majd mindenki tejföllel locsolja meg a saját adagját (ez utóbbi simán le is maradt a fotókról, de hát van ilyen…)