Újhagymás, pirított gombás leves fürjtojásokkal és egy könnyű gyöngyözőborral
Nem kell mindig nagy és nehéz ebédben gondolkodni, hanem lehet egy kicsit egyszerűsíteni is a teendőkön – na meg az sem gond, hogyha nem esszük magunkat örökké degeszre. Most egy ilyen fogást hozok a blogra, ami gyorsan elkészül, látványos, finom – és amihez nagyon illik egy könnyed gyöngyözőbor is.
Hozzávalók:
- 1/2-1 l szárnyas alaplé
- 2-4 szál újhagyma
- 15-20 dkg csiperke gomba
- 8-10 db fürjtojás
- 1-2 ág friss bazsalikom levél
- só és bors
A gombákat megmossuk, majd vékony szeletekre felvágjuk a fejeket. Vékony olajon vagy vajon aranybarnára pirítjuk mindet. A fürjtojásokat forró vízben megfőzzük, aztán jéghideg vízben visszahűtjük az összeset, hogy könnyebb legyen a héjukat lebányászni. A tojásokat ketté vágjuk és félre tesszük őket.
Az újhagymákat szintén felkarikázzuk, az alaplevet pedig feltesszük egy kisebb lábasban a tűzre. A forró levesebe beleszórjuk a hagymakarikákat és a gombákat, és hagyjuk, hogy egy kicsit összeérjenek az ízek – de akkor jó a leveskénk, ha nem fől szét, vagyis roppanós marad a hagyma.
Só, bors, összetépett vagy vágott bazsalikomlevél megy még a levesbe – majd a legvégén jöhetnek a félbevágott tojáskák is.
Kitálaljuk a levest, közben borozgatunk – és élvezzük az őszi színeket, ízeket.