Levesek

Leberknödelsuppe – avagy egy jó hütte leves

Egy párnapos sielés nem csak a szálguldozásról, a fizikai fáradtságról, a feltöltődésről, hanem a jó kajákról is szól – ezeket pedig a leginkább a pályák mentén, a hüttékben próbálhatjuk ki. Nincs is annál jobb, mint a barátokkal vagy a családdal beülni egy ilyen hüttébe, enni egy-egy forró levest vagy egytál ételt, inni egy pohárka sört – majd újból lehet élvezni a havat és a lejtőket.

Most egy ilyen ételt hozok el a vasárnapi asztalunkra és Nektek is, hátha valaki közületek is kedvet kap.

Nos elsőnek hagymát dinsztelek, majd a májat egy cutter-ben felaprítom. (Csak csendben jegyzem meg, hogy második alkalommal majd megpróbálom nem ennyire apróra darabolni a májat – lehet, hogy csak villával fogom széttörni, de az csak személyes meglátás. )

A cutterba fokhagymát és morzsolt majorannát is teszek, majd ha kész a cucc, akkor jöhet a többi összetevő is. Szárított zsemlét áztatok be, majd nyomkodok ki. Jön két tojás, só és bors, érkezik a dinsztelt hagyma és egy csomó apróra vágott petrezselyem zöld.

A massza állagát zsemlemorzsával vagy pankó morzsával állítom be, majd alaposan összedolgozom a cuccot. Ennek az osztrák májgombócnak az a lényege, hogy egész nagy labdákat kell gyúrni – úgyhogy alkotok. Azt már látom, hogy a gombócokból a fagyasztóba is fog kerülni, mert ennyit most tuti nem fogunk megenni… 🙂

A fagyasztóból hozok fel alaplevet, majd a forró levesben kb 15-20 perc alatt készre is főnek a gombócok.