Tejszínes karfiolkrémleves sült karfiolrózsákkal
Nem tudom, hogy Ti hogy vagytok vele, de én nagyon szeretem a karfiolt. Szeretem rántva, szeretem csőben sütve és szinte minden változatban – és persze szeretem levesként is. Ebben a formában pedig nagyon klassz tud lenni krémlevesként, de mindig ott a nagy kérdés, hogy milyen levesbetéttel együk – mert egyébként olyan üres lenne ez a fogás. Nos most az jutott eszembe, hogy a rózsákat talán meg kellene grillezni vagy elősütni, ami aztán jó lenne egy kis beltartalomként is, pluszban pedig még az ízvilághoz, a végeredményhez is hozzá tudna tenni. Nos agyaltam, főztem – és ez lett a végeredmény.
Hozzávalók:
- kb 1/2 fej karfiol
- 2 fej hagyma
- 2 fej burgonya
- 3 babérlevél
- 8-10 dl szárnyas alaplé
- fehérbors, só és őrölt szerecsendió
- tejszín
- vaj
Egy lábasban a hagymát megdinszteljük, majd felöntjük alaplével. A karfiolt megtisztítjuk, megmossuk és rózsáira szedjük. A nagyobb rózsákat kiválogatjuk, majd a legszebbekből szeleteket vágunk – ahogy azt a fotókon is látjátok. A szép szeletkéket a forró alaplé és hagyma kombóban előfőzzük, de nem kell őket szétfőzni, csak roppanósan legyenek – mert ezeket fogjuk még lepirítani.
Ha elkészültek a rózsa szeletkék, akkor őket félretesszük – majd folytatjuk a leves elkészítését. A két burgonyát megpucoljuk, feldaraboljuk, majd a lábasba tesszük és a maradék karfiollal együtt szétfőzzük. Persze fűszerezünk is, só, fehér bors és szerecsendió megy bele ízlés szerint.
Ha már puha a krumpli és az összes karfiolrózsa is, akkor turmixba teszünk mindent – és addig pörgetjük ezerrel, amíg tök krémes nem lesz. Ha már kafa a leveskénk, akkor ismét lábasba öntjük, vajjal és tejszínnel még simábbá és fényessé varázsoljuk az ebédünket – és szinte már tálalunk is.
Tálalnánk, de még le kell pirítani a levesbetéteket. Serpenyő, vaj és a karfiolrózsák szépen lesülnek, szépen lepirulnak mindkét oldalukon.
Én a tányért még megbolondítottam néhány szál mikrozölddel – de természetesen ez csak opció. 🙂