HúsételekKedvenceim

Mézes, főtt-sült csülök

Nagy-nagy kedvencem, kedvencünk ez az étel – a napokban a hentesnél mosolygott is ránk egy szép darab, úgyhogy meg is vettük őkelmét…

A csülköt kicsit átmostam, majd szárazra törölgettem.

A csülköt sózom és borsozom. Hagymás és fokhagymát darabolok (úgy héjastól), majd ezeket a lábasba dobálom. Kevéske olaj megy a hagyma alá, majd érkezik a sózott, borsozott csülök. Dobok a lábasba jó pár babér levelet, egy rakat borókabogyót – majd öntök is egy kevéske száraz fehér bort a csülök alá.

Hagyom hogy a bor egy kicsit átjárja a lábas beltartalmát, majd felöntöm az edényt vízzel – és 3 órán keresztül takarék lángon, fedő alatt főzöm a csülköt.

A csülök már vajpuha, ügyesen kiemelem a lábasból és egy sütőpapírra fektetem. Szépen mézzel átkenem a csülök minden oldalát, a sütőm már 200 C-on pörög – úgyhogy most már csak készre kell sütni a husit.

Az órát most már nem is nézem – egyszerűen a hús pirulására koncentrálok. Egyszer a sütőlapot átforgatom, csak azért hogy egyenletes legyen a végeredmény – majd kivéve a csülköt… csak nézem, mert olyan szép.

De tudjátok, nem csak szép, hanem finom is. Eszterem készít hozzá batáta pürét, ez lesz majd az irodai ebédünk – de viszünk azért este majd a „kisfiaméknak” is a fővárosba egy darabot, mert ezt nekik is meg kell kóstolniuk.