HúsételekKedvenceim

Lencsesólet – avagy ráhangolódás a szilveszterre

IMG 2452

IMG 2449

Nyakunkon a szilveszter, ilyenkor állítólag lencsét illik enni – úgyhogy jöjjön egy tartalmas és finom lencseétel. Szükséges hozzá némi előkészület – a lencse beáztatása – de egyébként nem egy nagy dolog elkészíteni. Holnap délelőtt még van idő, úgyhogy hajrá, irány a konyha. 🙂

Hozzávalók:

  • 50 dkg lencse
  • 3 kisebb fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 35-40 dkg füstölt csülök vagy tarja, vagy pulykacomb
  • 2 ek pirospaprika
  • 5 db tojás
  • só, bors
  • babérlevél
  • kömény
  • mustár
  • citrom
  • zsír

Előveszem a kedvenc öntöttvas edénykémet, a gázon alágyújtok, majd az apróra vágott vöröshagymát sertészsíron megdinszetelem. Amint a hagyma már elérte a kívánt állagot, akkor pirospaprikát dolgozok bele, majd az alapot felöntöm egy kevés vízzel. A beáztatott lencseszemeket az edénybe töltöm, majd jöhetnek a fokhagymák és a fűszerek. A füstölt csülköt kisebb darabokra vagdosom, amik szintén mehetnek az edénybe.

IMG 2407

IMG 2409

IMG 2411

IMG 2414

IMG 2415

IMG 2421

IMG 2405

IMG 2406

IMG 2404

IMG 2428

IMG 2423

Egy kisebb lábasban vizet forralok, majd az öt tojást megfőzöm, kb 10 perc alatt. Amint elkészültek, megpucolom őket, majd szintén mehetnek a lencsék közé. A sóletet felöntöm annyi vízzel, ami ellepi az alapanyagokat.

IMG 2436

IMG 2440

IMG 2442

IMG 2434

Az edényre ráteszem a fedőt, majd az előmelegített sütőbe tolom az egészet, és 180 C-on hagyom puhulni. Kb fél óra múlva rápillantok, öntök utána egy kevés vizet, majd mehet vissza a sütőbe.

IMG 2444

IMG 2443

Úgy terveztem, hogy vagy két órán át hagyom puhulni a lencsét és a húsokat, de egy óra elteltével gyakorlatilag minden puha lett. Mustárral és kevés citrom levével beállítom a végleges ízt, majd még fedő nélkül kicsit lesütöm a lencsesóletet – és már készülök is a tálaláshoz.

IMG 2457

IMG 2449

IMG 2452

 

Ezúton kívánok mindenkinek boldog és eredményes új évet – és remélem jövőre is talákozunk itt a blogomon, vagy személyesen. Szóval BÚÉK mindenkinek! 😀

 

Vélemény, hozzászólás?