HúsételekKedvenceimMexikói ételek

Enchiladas de Pollo avagy csirkés enchilada

Nem is tudom, hogy a napokban hol találkoztam egy enchilada képpel vagy recepttel – de rögtön eszembe is jutott, hogy milyen régen ettünk ebből a finomságból… úgyhogy úgy gondoltam, itt az alkalom, készítsünk egy nagyszerű enchilada-t.

A fő alapanyag most a csirkemell volt, ezeket nagyobb darabokra vágtam, sóztam őket – majd vékony olajon elősütöttem az összes darabot. Amikor a húsok már aranybarnára pirultak, akkor két villa segítségével széttépkedtem őket.

Ezt követően vöröshagymát, fokhagymát, szárzellert, újhagymát daraboltam – majd a serpenyőben ( amiben a húsokat pirítottam ) ezeket szintén előpirítottam. Római kömény, fokhagymapor, gyömbérpor került az alapba, majd só bors és chili is gazdagította az ízeket. Ahogy a képeken is látjátok, darabos és folyékony passata (paradicsom püré) ment a serpenyőben, majd hagytam, hogy klasszul összeérjenek az ízek.

Amikor már szépen összeáll ez a klassz, paradicsomos alap, akkor érkezik a tépett hús, majd később a bab, amik szintén szépen összerottyannak az alapunkkal. Ha a cucc igényli, akkor még mehet folyékony paradicsom püré a serpenyőbe, de akár alaplével is dolgozhatunk – a lényeg az, hogy ne legyen se túl sűrű, se túl híg a töltelék.

Okés, jöhetnek a tortilla lapok, amiket szépen megpakolunk húsos, babos töltelékkel, majd alaposan megszórunk reszelt cheddar sajttal. Ügyesen feltekerjük őket és hőálló edénybe pakolgatjuk mindet, majd a tetejükre öntünk paradicsom pürét és jelentős mennyiségű sajtot. A sütőnket 185 C-ra durrantjuk be és 40-45 perc alatt készre sütjük a művünket.

És a végeredmény? Brutálisan finom lett, kellően szaftos, kellően chilis, kellően mexikói – tehát olyan, amire gondoltam korábban. 🙂