LevesekMexikói ételek

Sopa Azteca – Azték leves

Azt hiszem természetes, hogy két hét utazás, evés-ivás után a mexikói élmények receptekben is megjelennek a blogon, aminek most első receptjét olvashatjátok. Ez az étel – ahogy látjátok is – egy jellegzetes fogás, az Azték leves – szerintem kb olyan népszerűségnek örvend, mint nálunk a gulyásleves. Én elsőként Pueblában ettem, de annyira bejött az illat és ízvilága, hogy itthon is meg kellett próbálnom. A végeredmény a család szerint nagyon jó lett – egy igazán tartalmas, ízletes leves került az asztalunkra. ( Amit sajnos elfelejtettem, az az avokádó volt, ugyanis tálaláskor avokádó csíkokat kellett volna a levesre pakolni, de nekem teljesen kiment a fejemből – pedig ott volt a hűtőben… )

Hozzávalók:

  • 2 fej lila hagyma
  • 2 csirkecomb ( alsó és felső együtt )
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 400 g egész, hámozott paradicsom ( én konzervből dolgoztam )
  • kb 1 l csirke alaplé ( + én a csirkecombok főzőlevét is beleöntöttem a levesbe )
  • 1 doboz vörösbab konzerv
  • 1/2 doboz kukorica
  • 1 ek oregano
  • 1 ek petrezselyem
  • 1 ek szárított koriander levél
  • 1/2 ek római kömény
  • 1 ek füstölt ,őrölt paprika
  • 1 kk chili por
  • 10-12 dkg lágyabb sajt
  • 3-4 tortilla lap
  • 1/2 avokádó (én ezt elfelejtettem)
  • só, bors

Elsőként a két csirkecombot felteszem egy lábasban megfőzni, amibe megy fokhagyma, fűszerek, só és bors. Amint a húsok megpuhulnak, akkor egy villával a csontokról letépkedem őket – a csontok pedig mennek Samu kutyánknak, Ő is hadd örüljön.

IMG 7007

IMG 7008

IMG 7028

IMG 7033Egy nagyobb lábasban olajon elkezdem megdinsztelni a felkockázott lila hagymákat, illetve kicsit megpirítom a római köményt is. Amint jó a hagyma, úgy jöhet a füstölt paprika, majd a paradicsom konzerv – és az összes fűszer. Hagyom, hogy a paradicsomos alap egy kicsit rotyogjon, majd érkezhet az alaplé is. Ezt követi a botmixer – amivel klasszul homogén állapotúra varázsoljuk a leveskénk alapját.

IMG 7016

IMG 7018

IMG 7019

IMG 7020

IMG 7022

Most, hogy kész az alap, jöhetnek a tartalmasabb összetevők. A széttépkedett húsokat beleszórjuk a lébe, majd jöhet a kukorica és a bab is – majd kóstolgatunk, igény szerint fűszerezünk, chilizünk.

Egy serpenyőben vékony olajon lepirítjuk a felcsíkozott tortillákat – majd lassan tálalunk is. A tányérba merjük a forró és tartalmas levest, megszórjuk sajtkockákkal, majd tortilla csíkokkal – teszünk rá avokádó csíkokat, és lehetőség szerint friss koriander leveleket is.

IMG 7035

IMG 7036

IMG 7040

IMG 7045

IMG 7051

IMG 7048

IMG 7047

IMG 7056

Vélemény, hozzászólás?