Sopa Azteca – Azték leves
Azt hiszem természetes, hogy két hét utazás, evés-ivás után a mexikói élmények receptekben is megjelennek a blogon, aminek most első receptjét olvashatjátok. Ez az étel – ahogy látjátok is – egy jellegzetes fogás, az Azték leves – szerintem kb olyan népszerűségnek örvend, mint nálunk a gulyásleves. Én elsőként Pueblában ettem, de annyira bejött az illat és ízvilága, hogy itthon is meg kellett próbálnom. A végeredmény a család szerint nagyon jó lett – egy igazán tartalmas, ízletes leves került az asztalunkra. ( Amit sajnos elfelejtettem, az az avokádó volt, ugyanis tálaláskor avokádó csíkokat kellett volna a levesre pakolni, de nekem teljesen kiment a fejemből – pedig ott volt a hűtőben… )
Hozzávalók:
- 2 fej lila hagyma
- 2 csirkecomb ( alsó és felső együtt )
- 4 gerezd fokhagyma
- 400 g egész, hámozott paradicsom ( én konzervből dolgoztam )
- kb 1 l csirke alaplé ( + én a csirkecombok főzőlevét is beleöntöttem a levesbe )
- 1 doboz vörösbab konzerv
- 1/2 doboz kukorica
- 1 ek oregano
- 1 ek petrezselyem
- 1 ek szárított koriander levél
- 1/2 ek római kömény
- 1 ek füstölt ,őrölt paprika
- 1 kk chili por
- 10-12 dkg lágyabb sajt
- 3-4 tortilla lap
- 1/2 avokádó (én ezt elfelejtettem)
- só, bors
Elsőként a két csirkecombot felteszem egy lábasban megfőzni, amibe megy fokhagyma, fűszerek, só és bors. Amint a húsok megpuhulnak, akkor egy villával a csontokról letépkedem őket – a csontok pedig mennek Samu kutyánknak, Ő is hadd örüljön.
Egy nagyobb lábasban olajon elkezdem megdinsztelni a felkockázott lila hagymákat, illetve kicsit megpirítom a római köményt is. Amint jó a hagyma, úgy jöhet a füstölt paprika, majd a paradicsom konzerv – és az összes fűszer. Hagyom, hogy a paradicsomos alap egy kicsit rotyogjon, majd érkezhet az alaplé is. Ezt követi a botmixer – amivel klasszul homogén állapotúra varázsoljuk a leveskénk alapját.
Most, hogy kész az alap, jöhetnek a tartalmasabb összetevők. A széttépkedett húsokat beleszórjuk a lébe, majd jöhet a kukorica és a bab is – majd kóstolgatunk, igény szerint fűszerezünk, chilizünk.
Egy serpenyőben vékony olajon lepirítjuk a felcsíkozott tortillákat – majd lassan tálalunk is. A tányérba merjük a forró és tartalmas levest, megszórjuk sajtkockákkal, majd tortilla csíkokkal – teszünk rá avokádó csíkokat, és lehetőség szerint friss koriander leveleket is.